Обратно към блога
юни 21, 2022

3D печатът и ползите му в индустрията

Съвсем доскоро на иновативния 3D печат се гледаше като на нещо съвсем ново, особено в тежката индустрия. Технологията не беше достатъчно развита, а и цената на хардуера не бе никак ниска. Всичко това вече остана в миналото. Днес на пазара се появяват все повече модели 3D принтери на достъпни цени. Ползите и преимуществата на 3D принтирането се оценяват от всяка индустрия. Ето какво прави тази технология специална.

Рентабилност и бързина на производствения цикъл

3D печатът се оказва много по-печеливш в сравнение с другите технологии. Много производители го използват за прототипиране и създаване на неголеми серии продукти. Разбира се, пластмасата може да се използва и за леене, но то изисква скъпо оборудване. По този начин се оскъпява целият процес по създаването на малки серии прототипи.
Освен това, при използването на 3D печат времето, изразходвано за създаване на проектите, значително се скъсява. При конвенционалните методи на производство целият процес може да отнеме няколко седмици или дни, а повечето продукти се отпечатват за часове. Затова и отпада необходимостта производителят да съхранява всяка отделна част или компонент – те могат да бъдат просто отпечатани и веднага пуснати в действие.

Високо качество и персонализация

Тъй като 3D печатът използва напълно различен метод на производство от повечето операции, включващи машинни инструменти, като цяло процесът има значително по-малко слабости и недостатъци. Освен това продуктите, направени с помощта на 3D печат имат висока степен на персонализиране, като 3Д принтерите от следващото поколение осигуряват възможност за печат не само и единствено от лека пластмаса, но и прототипи с метално покритие. Така създадените обекти са не само с по-висока естетическа стойност, но и по-функционални и с по-висока устойчивост.
3D печат и индустрия

Разнообразие от материали

Материалите, използвани от съвременните 3D принтери, са много по-разнообразни от повечето суровини при традиционните производствени методи. 3D печатът осигурява възможност и за смесване на различни вещества, а при конвенционалните методи това е невъзможно. 3D принтерите могат да работят не само с оригиналните за дадено производство материали, но позволяват симулации от керамика, метал, стъкло и още много други материали.

Затова и модерният 3D печат набира скорост и е все по-популярен сред производителите и клиентите. Но истинският пик на популярността и функционалността на тази технология тепърва предстои.

Екологичност и достъпност

Известно е, че 3D печатът получава все по-голяма подкрепа в лицето на екологичните организации. Той оставя значително по-малко отпадъци, в сравнение с традиционната обработка, а и намалявате разходите. Същевременно цената на иновативните 3D принтери и консумативи бързо намалява, а това дава възможност за тяхното приложение и в по-малките фирми и работилници. 3Д печатът е безценен помощник и в случаите, когато производителят трябва да прецени дали си струва да пусне нов продукт или дизайн на пазара. Скромно количество отпечатани прототипи могат да привлекат голям интерес от страна на инвеститори и клиенти, давайки по-ясна представа на собственика на фирмата дали стартирането на ново производство си струва или не.
3D печат и индустрия

Имате идея?

Изпратете ни своя проект!
© 2022 SolidFill, All Rights Reserved
1612, София, България,
ул. "Житница" №44
+359 888 722 894
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram