Обратно към услуги

3D Принтиране

В днешно време съществуват много различни технологии за 3Д принтиране. Сред тях са FDM, SLS, SLA, MJF, SHS, SLM, Color Jet, Poly Jet и други.

Всяка от тях е подходяща за различни приложения и/или работи с различни материали.
3Д принтиране - първи стъпки

Първи стъпки за 3Д принтиране

Общото между всички технологии за 3Д принтиране е, че са производствени процеси, при които частите се изграждат чрез добавяне на слоеве материал, вместо да бъдат изрязвани от блокове материал (фрезоване и струговане).
За да създаде вашия прототип в 3D, принтерът се нуждае от 3D компютърен модел. Въпросният модел е обработен и препратен към машината за изпълнение. Ако не разполагате с 3D CAD модел, екипът на SolidFill може да ви помогне със създаването му чрез:
- 3D сканиране

- 3D CAD моделиране от 2D скица, чертеж, картинка или просто идея
3Д принтиране
За да създаде вашия прототип в 3D, принтерът се нуждае от 3D компютърен модел.
3Д принтиране на компоненти
Ние ще ви препоръчаме най-подходящия метод за триизмерен печат спрямо вашия проект.

Подходящи файлови формати

Ако вече разполагате с 3D модел, нашите специалисти ще го прегледат и ако е нужно, ще поправят евентуални грешки в него, за да е готов за принтиране. Приемаме файлове в почти всеки CAD формат: STEP, STP, IGES, IGS, X_T, STL, PLY, OFF, OBJ, 3DS, COLLADA, DAE, PTX, V3D, PTS, APTS, XYZ, GTS, TRI, ASC, X3D, X3DV, VRML, WRL, WRLZ, ALN, X3D, IV. След като го получим,  го конвертираме в универсалния за тази индустрия STL формат. Ако вашият модел е прекалено голям за машините, с които разполагаме, ще се погрижим да бъде разделен на части, които могат по-късно да бъдат сглобени.

Основни технологии

Напълно наясно сме, че става все по-трудно човек да се ориентира коя технология би му била най-полезна. Ето защо ние ще ви препоръчаме най-подходящия метод за триизмерен печат или комбинация спрямо изискванията на проекта ви.

- FDM е най-използваната технология. Детайлите са с много добра здравина, имат гъвкавост и са устойчиви на температури до 80-90 °C. Подходящи за функционални тестове и крайни продукти. Добър външен вид (който подлежи на обработка), като слоевете положена пластмаса са отличителни. Основният материал при тази технология е ABS, но има и по-богат избор от различни по свойства материали – индустриални пластмаси.

- Лазерното синтероване (SLS, MJF) работи предимно с полиамид (PA), стъкло и алуминиево напълнен полиамид (GF-PA, Alumide), като външният вид на детайлите се отличава с абразивната си структура. Материалите са твърди, гъвкави и издържат на температури от порядъка на 90-130°C. С тази технология могат да се 3D принтират изключително сложни форми, които са трудно изпълними по друг начин.

- DMLS (Direct Metal Laser Sintering) и SLM (Selective Laser Melting) са разновидности на лазерното синтероване, при които се работи с метал – алуминий, неръждаема стомана и други сплави.

- Стереолитографията (SLA) работи с течни фотополимери, като изработените детайли се отличават с изключително добър външен вид и точност. Гладки на пипане, положените слоеве материал са почти неразличими с просто око. Детайлите са здрави, леко гъвкави и са подходящи за функционални тестове и крайни продукти. С тази технология за 3D принтиране могат да се изпълняват много сложни малки или големи детайли, като има богат избор от материали.

- Color Jet е една от малкото технологии, които могат да принтират многоцветно. Работи се с материал, подобен на гипс на пипане и здравина и обикновено се използва за архитектурни модели или маркетинг материали.

Още технологии можете да разгледате на страница "Приложения и технологии".

Имате идея?

Изпратете ни своя проект!
© 2022 SolidFill, All Rights Reserved
1612, София, България,
ул. "Житница" №44
+359 888 722 894
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram