Приложения и технологии

Приложения

3D принтирането (известно още като 3D печат) има силата да промени огромен брой индустрии и обществени сфери. Най-голямата промяна, която въвежда то, е възможността за изработване на пълноценни продукти или прототипи в много малки серии, включително и единични бройки. Тази либерализация на производството вече улеснява работата на редица креативни сегменти и е на път да предизвика истинска революция в други. А с разширяването на използваните при 3D принтиране материали влиянието на тази технология тепърва се увеличава.
'' Благодарение на предлаганите от нашия партньор SolidFill технологии за бързо прототипиране и най-вече вакуумно леене, ние получаваме ключови за нашето производство висококачествени детайли''!
Силвия Игнатова, Bovie-Bulgaria Ltd
"Наличието на различни технологии за прототипиране е фактор за нас. Предоставяните 3D Принтирани части от Солид Фил отговарят на всички наши изисквания, което е ключово в нашия бранш"
Захари Захариев, BTL Industries

Имате идея?

Изпратете ни своя проект!

Технологии

3D принтирането и 3D сканирането са на път да променят редица икономически браншове, а все повече хора се убеждават в техните предимства в областта на бързото прототипиране, дизайна, проектирането, рекламата, производството на продукти в малки серии и редица други области. В основата на този бързо-еволюиращ подход обаче стоят конкретните технологии. Ето някои от тях:

Технологии за 3D принтиране

Част от технологиите, използвани в процеса по 3D принтиране, са FDM; SLS; SLA, MJF, SHS, SLM, Color Jet и Poly Jet. Всяка от тях е подходяща за различни приложения и/или работи с различни материали. Общото между всички обаче е, че представляват производствени процеси, при които частите се изграждат чрез добавяне на слоеве материал, вместо да бъдат изрязвани от блокове материал (фрезоване и струговане).
Екипът на SolidFill е запознат в детайли с всички тези технологии и може да избере най-подходящата за вас според специфичните необходимости и изисквания.
3D сканиране

Технологии за 3D сканиране

Технологиите за 3D сканиране дават възможност да се анализира физически обект, да се съберат данни за формата, размерите и (по възможност) цветовете му и да се трансформират под формата на 3D модел. Тези технологии елиминират нуждата от прехвърляне на 2D скица със зададени размери в 3D модел или създаването му от нулата, когато няма данни за размерите.
3D сканирането е ефикасен метод, когато трябва да се анализират комплексни обекти с малки детайли и сложни форми.
Тхенологии в детайл

Технологиите в детайл

Fused Deposition Modeling (FDM)

Най-използваната технология. Детайлите са с много добра здравина, имат гъвкавост и са устойчиви на температури до 80-90 °C. Подходящи за функционални тестове и крайни продукти. Резултатът има добър външен вид (който подлежи на обработка), а слоевете положена пластмаса са отличителни за технологията. Основният материал при FDM е ABS, но има и по-богат избор от различни по свойства материали – индустриални пластмаси.

Лазерно синтероване (SLS, MJF)

Лазерното синтероване работи предимно с полиамид (PA), стъкло и алуминиево напълнен полиамид (GF-PA, Alumide), като външният вид на детайлите се отличава с абразивната си структура. Материалите са твърди, гъвкави и издържат на температури от порядъка на 90-130°C. С тази технология могат да се 3D принтират изключително сложни форми, които са трудно изпълними по друг начин.

Стереолитография (SLA)

Тази технология работи с течни фотополимери, като изработените детайли се отличават с изключително добър външен вид и точност. Гладки на пипане, положените слоеве материал са почти неразличими с просто око. Детайлите са здрави, леко гъвкави и са подходящи за функционални тестове и крайни продукти. С тази технология за 3D принтиране могат да се изпълняват много сложни малки или големи детайли, като на пазара има богат избор от материали.

Селективно лазерно леене (SLM)

Селективно лазерно леене (SLM) е разновидности на лазерното синтероване, при която се работи с метал – алуминий, неръждаема стомана и други сплави.

Директно лазерно синтероване на метал (DMLS)

Директното лазерно синтероване на метал (DMLS), подобно на Селективното лазерно леене (SLM), е разновидност на лазерното синтероване, при което се работи с метал – алуминий, неръждаема стомана и други сплави.

Material Jetting (MJ)

Тази популярна технология за 3D печат използва ултравиолетова светлина, за да обработва фотополимерен материал. Той обаче от своя страна не е разпределен на слоеве, както е при други технологии, а се впръсква под формата на малки капки.
Material Jetting позволява изработката на много комплексни и висококачествени елементи с фини части. Друго голямо нейно предимство обаче е това, че с нея могат да се правят продукти, съчетаващи няколко изходни материала и съответно – по-разнообразни свойства (например гумоподобни и твърди полимери). Всичко това прави MJ подходяща предимно за разнообразни прототипи и модели с ограничен във времето живот.

Color Jet

 Color Jet е една от малкото технологии, които могат да принтират многоцветно. Работи се с материал, подобен на гипс на пипане и здравина и обикновено се използва за архитектурни модели или маркетинг материали.

Poly Jet

PolyJet технологията дава възможност да се създават детайли и инструменти с висока прецизност и гладкост на повърхността. Високата резолюция на изграждане и точност до 14 микрона спомагат за произвеждането на тънкостенни детайли със сложна геометрия.
© 2022 SolidFill, All Rights Reserved
1612, София, България,
ул. "Житница" №44
+359 888 722 894
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram