Обратно към блога
юли 5, 2022

SLS или MJF: Как да изберем технология за 3D печат

Двете най-широко използвани технологии за печат (за полимери и еластомери) са селективно лазерно синтероване (SLS) и многоструйно сливане (multi-get fusion или MJF). Въпреки че споделят някои прилики, между тези методи има и разлики, които могат да повлияят на решението ви коя технология да използвате.

Описаниe на SLS и MJF

Oсновната разлика между двете технологии е източникът на топлина. Едната технология е по-рентабилна, когато става въпрос за части с по-ниска плътност, а другата е по-добра за по-здрави части. Но нека се задълбочим малко.
SLS
С SLS технологията принтерът използва напречното сечение на 3D CAD модела като шаблон за поставяне на слой прахообразен материал върху платформата за изграждане. Високопроизводителният CO₂ лазер синтерира слоя според желаната форма в CAD модела. Друг слой материал се нанася върху предишния и се изпича отново. Този процес на наслояване и синтероване се повтаря до оформяне на детайла.
MJF
При MJF след като всеки слой прах се отложи и загрее до близки температури на синтероване, мастиленоструен масив разпръсква течен поток върху слоя. Този поток насърчава инфрачервената абсорбация. След това инфрачервен източник отлага нов слой прах върху предишния слой. Всичко това продължава в същия цикъл, докато частта не бъде създадена.

Прилики между SLS и MJF

Двете технологии са сходни в много отношения. Например, те използват и топят прахообразни материали, като и двата вида имат нужда от източник на топлина за синтероване и работят чрез наслояване. Те също така позволяват изграждането на сложни геометрични форми, като основните материали, използвани и за двете технологии, също са почти еднакви – термопласти и еластомери.
Технологии за 3D принтиране - SLS срещу MJF

Разлики между SLS и MJF

Има някои големи разлики, които могат да бъдат от ключово значение, когато решавате коя технология да използвате.

Материали
SLS съществува от 1997 г. и технологията е претърпяла редица подобрения. Това прави възможно използването на различни материали (позволяващи по-голяма гъвкавост при избора) като PA 11, PA 12, PEBA 2301 3D, TPU и др.
MJF, от друга страна, е сравнително нова технология, пусната на пазара през 2017 г. Тя може да работи с много по-малко материали като PA 11, PA 12 и TPU.

Разделителна способност и точност
И SLS, и MJF осигуряват висока точност на размерите. Въпреки това, когато се сравняват двете технологии, функционалната разделителна способност на SLS частите е малко по-добра от тази на MJF. Но тъй като и двете техники са склонни към изкривяване, определено трябва да избягвате големи плоски зони при 3D печат.

Обработка, скорост и рециклируемост

Обработка и скорост
Времената за печат на производствените части за SLS и MJF са почти еднакви. Все пак времето, необходимо за целия процес, включително с настройка на машината, печат и охлаждане, е по-кратко при MJF.

Това е така, защото MJF принтерите имат подвижна платформа за изграждане. Тя позволява на печатните части да се охлаждат извън машината. MJF също е по-бърза технология при производството на голям брой части, тъй като може да отпечатва десетки части едновременно.

Що се отнася до рециклируемостта – около 80% от праха, извлечен от печатни части на MJF, е рециклируем. При SLS процентът е между 30 и 50. Така че, ако наистина сте загрижени за отпечатъка си върху околната среда и планирате да печатате големи количества, има ясен победител в тази категория.
Технологии за 3D принтиране - SLS срещу MJF
Технологии за 3D принтиране - SLS срещу MJF
Повърхностно покритие
И двете технологии осигуряват зърнеста повърхност, но покритието на частите на MJF е малко по-гладко. Въпреки това, SLS частите позволяват по-лесно оцветяване, тъй като обикновено са бели или сиви. Сплавът, използван в MJF, е черен, за да абсорбира по-добре инфрачервените лъчи. Това е причината частите на MJF да са по-тъмни и обикновено да са боядисани в черно.

Размер на частите
Ако планирате да произвеждате по-големи части, определено трябва да изберете SLS. Тази технология може да отпечата части до 60 x 35 x 56 см, докато MJF може да отпечата около 40% по-малки части. MJF обаче е малко по-добър в отпечатването на наистина малки части – 0,5 мм в сравнение със SLS, който достига минимално до 0,8 мм.

Цена
Цената често е решаващ фактор, който може да промени драстично вашите планове. За щастие цената на производството на MJF и SLS части е приблизително еднаква. Частите на MJF обаче стават по-евтини, когато се работи в по-големи мащаби, защото MJF принтерите могат да отпечатват няколко части наведнъж.
SolidFill предлага и двата вида технологии, така че ако търсите високо качество на много разумна цена – не търсете повече. При нас няма такса за машинно време!

За още информация и експертно мнение...

За повече информация относно разходите за 3D моделиране, проектиране и разработка на вашия конкретен проект ни изпратете чертеж, скица или снимка на sales@solidfill.com.
Разгледайте страницата ни с материали, последвайте ни във Facebоok и се свържете с нас за повече информация.

Имате идея?

Изпратете ни своя проект!
© 2022 SolidFill, All Rights Reserved
1612, София, България,
ул. "Житница" №44
+359 888 722 894
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram