Обратно към блога
юни 21, 2022

5 индустриaлни приложения на 3D печата в подем през 2022

От средата на 80-те години, докато патентите за 3D печат започнаха да изтичат през 2014 г., потенциалът на технологията за адитивно производство беше строго пазена тайна. А когато стана “мейнстрийм”, хората се влюбиха в нея. Интересът продължава да нараства и в момента, а индустрията за 3D принтиране се очаква да нараства с годишен темп от 21% до 2028 г. Днес тази иновативна технология е от съществено значение за поне 5 основни сфери. Те непрекъснато достигат нови високи постижения благодарение на 3D принт технологиите. Ето някои от тези индустрии:

3D печат в автомобилната индустрия

Автомобилната индустрия е една от най-бързо развиващите се индустрии, използващи адитивно производство. Въпреки това, автомобилните производители и 3D печатането имат дълга история. Тя датира още преди другите дори да са знаели за 3D печата и какво представлява той изобщо.
Бързото прототипиране беше ключовият елемент, който привлече вниманието на автомобилните производители.Той остава безценна част от развитието на продуктите им и до днес. Много компании обаче все още не са приели адитивните производствени процеси за създаване на прототипи. И все пак повечето големи и луксозни автомобилни компании използват адитивно производство при разработването на високопроизводителни и функционални продукти.

За собствениците на автомобили това се изразява в много специфичен стил и комфорт вътре в автомобила. Като се започне от облегалките за глава и седалките и се стигне до други интериорни елементи, които могат да бъдат 3D принтирани, включително компоненти на таблото или пък скоростни лостове.
3D печат в автомобилната индустрия
3D печат в автомобилната индустрия

Дронове и 3D печат

Желанието на човека да лети е безкрайно, което се доказва от постоянните иновации в космическите технологии и технологиите за дронове. Основно предимство на проектирането и пилотирането на безпилотни летателни апарати е, че хората могат да стоят здраво стъпили на земята, докато поемат контрола върху летящата машина. Междувременно небето се “пълни” с все повече нови дизайни на дронове.


В допълнение към нарастващия потенциал за потребителски доставки, дронове вече се използват за индустриални задачи. Сред тях са проучвания на недвижими имоти, селско стопанство и приложения за производство на култури. Дроновете се използват за картографиране и спасителни мисии, както и за доставки до определени отдалечени и труднодостъпни (или недостъпни) райони.
Дронове и 3D печат
3D печат при настолните игри

3D печат при настолните игри

Може да има стотици милиони board game ентусиасти по света, но дори сред тях ще намерите много малко хора с добро разбиране на технологията за 3D печат и колко много допринася тя за индустрията. Развлекателните дейности като настолните игри генерират милиарди долари приходи в световен мащаб всяка година. Понастоящем нарастват с комбиниран годишен темп от 13%. Прогнозата е този ръст да продължи до 2026 г.
Ролевите настолни игри се възраждат. Все повече играчи прекарват времето си във фентъзи светове, пълни с приключения, стратегии и цветни миниатюри. Тъй като тези 3D принтирани фигури се използват многократно, те трябва да бъдат по-издръжливи и да пазят цвета си. Настолните геймъри и производителите също често 3D принтират персонализирани части, дъски и аксесоари за игри.
И говорейки за цветове, SolidFill използва технологията Color Jet, която е идеална за многоцветни обекти. Тя работи с материал, подобен на гипс и обикновено се използва за архитектурни модели или маркетингови материали. Има обаче и много други възможни приложения.

3D печатът в медицината

Медицината напредва и се модернизира с бързи темпове. Анатомично правилните 3D принтирани модели могат да се използват като визуална помощ за информиране на пациентите и техните семейства за различни медицински състояния и предстоящи операции. Чрез технологията могат да бъдат създадени и хирургически инструменти и ръководства. Възможни са и напълно специфични за пациента лечения, тъй като медицинските продукти могат да бъдат индивидуално адаптирани. Това се случва независимо дали става дума за смяна на стави или за дентална хирургия.
Пациентите, нуждаещи се от смяна на крайници, отдавна се възползват от 3D принтирани протези и ортопедични изделия. Благодарение на бързото 3D сканиране, дизайните могат бързо да бъдат проектирани така, че да паснат на деца и възрастни.
3D печатът в медицината
3D печатът в роботиката

3D печатът в роботиката

Отдавна се прогнозира, че роботиката ще играе значителна роля в бъдещето. Това се отнася както за работата на големи фабрики, така и за изграждане на селища на Луната и Марс. Роботиката все повече се вкоренява в съвременните индустриални приложения и често действа като допълваща технология за 3D печат. Технологиите са напреднали много и не дават признаци за забавяне.
3D принтирането може да се използва по различни начини в роботиката. Прототипирането изначално е от огромна полза в тази област. Развитието на продукта се ускорява с модели и прототипи, произведени и тествани по-бързо. 3D принтирането може да се използва за направата на високопроизводителни роботи и 3D принтирани роботизирани крайници, модификации, корпуси и части.

За материалите в детайл

SolidFill предлага материали и технология, подходящи за много от изброените нужди за 3D печат. Полиамидът, например, е издръжлив, дълготраен и устойчив на повечето химически продукти, което го прави идеален за разнообразие от артикули за крайни потребители.

ABS (акрилонитрил бутадиен стирен) е друг популярен материал (частите за LEGO са от ABS), тъй като всъщност е най-разпространената пластмаса в ежедневието ни. Той е гъвкав, но много издръжлив, така че е изключително подходящ за инженерни и функционални прототипи, концептуално моделиране или крайни потребителски продукти.

Разгледайте страницата ни с материали, последвайте ни във Facebоok и се свържете с нас за повече информация.

Имате идея?

Изпратете ни своя проект!
© 2022 SolidFill, All Rights Reserved
1612, София, България,
ул. "Житница" №44
+359 888 722 894
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram