Обратно към блога
юни 21, 2022

3D принтиран прототип на електрически мотоциклет

Дизайнерът Пьотр Кржичковски създава екологичен и икономичен прототип на мотоциклет, подходящ за града, чрез 3D принтиране.
Вдъхновява се от мотопедите в Милано и решава да разработи мотоциклета, който гражданите на Полша да използват.
В резултат „Falectra“ е първата полска марка електрически мотоциклети, които ще бъдат на пътя от следващата година.
За да се осъществи това обаче, Кржичковски разчита на 3D печата, за да разработи прототип и да убеди инвеститорите да финансират неговата идея.

Той обяснява: „Сам по себе си само „виртуален проект “ вече не е достатъчен за партньорите и инвеститорите. Трябваше да покажем напълно функциониращ прототип. И все пак обикновеното създаване на ламинатни панели, които формират каросерията на превозното средство, би струвало 150 000-200 000 PLN (39 000 – 52 000 USD) – далеч извън нашия бюджет. Тогава започнахме да мислим за 3D печат“.

Zortax

Вместо да плати тази огромна сума, дизайнерът се обърнал към производителя на 3D принтери „Zortrax“. С негова помощ, Krzyczkowski успява да произведе части, които са седем пъти по-евтини от традиционно направените части и сега е в състояние да покаже напълно функциониращ мотоциклет.
Функциониращ 3D прототип на FALECTRA.
Функциониращ прототип на FALECTRA.
Първата полска марка електрически мотоциклети.

Етапи на разработка на 3D прототипа

Първо, Krzyczkowski създадава окончателната версия на мотоциклета и патентова дизайна. През това време той намира и финансиране за своята работата и получава отзиви за дизайна. Този процес отнема две години.

Следващият етап бил да се изгради напълно функционалния прототип на мотоциклета му само за половин година. Такъв прототип дава възможност на компаниите да определят цената за масовото производство, която е „ключова” за планирането на бюджета и цената за крайния потребител.
„Знаехме, че издражливостта на печата е приоритет, така че мотоциклетът, създаден от Piotr, да бъде напълно функциониращ и готов за употреба. Избрахме материала Z-ULTRAT, който може да издържи на големи натоварвания и използвахме принтерите M200 Plus и M300 Plus. Това ни даде възможност да създадем части, които напълно отразяват външния вид и функционалността на тези мотоциклети, които скоро ще се произвеждат масово “, заяви Милош Бертман- 3D дизайнер в „Zortrax“.
Функциониращ 3D прототип на FALECTRA.

Спецификация

Полученият мотоциклет е лек, благодарение на модерните материали и постоянно се усъвършенства, за да може да се кара с лекота. Krzyczkowski се надява, че мотоциклетът му ще помогне на градовете да намалят задръстванията и замърсяването.

Мотоциклетите Falectra могат да изминат 100 км (62 мили) за по-малко от 0,25 USD. Освен това те са много по-тиха алтернатива от автомобилите и могат да се движат с до 60 км / час.

Догодина десет мотоциклета ще излязат на пътя, за да бъдат тествани. „Zortrax“ обяснява в обръщение към медиите, че чак към 2021 г. ще започне масовото им производство.Като можете да очаквате да платите около 15 000 PLN (4000 USD) за електрическия мотоциклет.

Имате идея?

Изпратете ни своя проект!
© 2022 SolidFill, All Rights Reserved
1612, София, България,
ул. "Житница" №44
+359 888 722 894
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram