Самовъзпроизвеждащ се 3D Принтер в действие

Самовъзпроизвеждащ се 3D Принтер в действие

Кое е най-полезното нещо, което може да бъде изработено от 3D Принтер? Метални автомобилни части или авио части? Бетонна сграда? Медицинско оборудване? Нещо дори по-полезно би било нещо, корто ще може да произведе всичко изброено и още: 3D Принтиран 3D Принтер. Изследователи от Канада проучват възможността да изобретят 3D Принтер, който ще може да се самовъзпроизведе, което може да се използва за изграждането на колонии на други планети, без нужда от човешка намеса.

Изследователският проект се извършва от Катедрата по механично и аерокосмическо инжинерство в университета в Отава, ръководен от професор Алекс Елери.‘‘Отправната ни точка е RepRap 3D Принтера, който принтира най-вече от своите собствени пластмасови части‘‘, казва той. RepRap Принтера позволява изработката на 3D Принтери на ниски цени, чрез самовъзпроизвеждане на частите си.

3Д_принтер_на_луната

‘‘Аз вярвам че подобни 3D Принтери, ще бъдат ключови за космическите проучвания, поради намаляването на разходите по тях‘‘, казва Елери, идеята е такъв принтер да бъде пратен на луната, където да се самовъзпроизведе. В последствие тези машини ще започнат работа по-изграждането на лунна база.

Очевидно, тези 3D Принтери ще бъдат ограничени откъм материали, ще използват най-вече лунна прах. Такъв 3D Принтер ще бъде оборудван с роботизирана ръка, която ще загребва прахта, след което принтерът ще я нагорещи до 900 градуса, чрез слънчева светлина насочена от специална лупа. Всякакви газове натрупани в лунната прах ще бъдат премахнати чрез този процес, а останалия материал ще бъде използван за усвояването на минерал наречен лименит. Елери смята, че от този минерал може да се извлекат метали, а пластмаса може да бъде направена от други налични материали на луната.

самовъзпроизвеждащ_се_3Д_принтер

Екипът на Елери за момента използва смесица от полилактична пластмаса и метал за да 3D Принтират две от частите на двигателя, статора и ротора. Но друга важна част, която трябва да се изработи са алуминиевите бобини, които ще заменят медните такива. Тези алуминиеви бобини ще бъдат заменени на луната от фернико, сплав направена от желязо, никел и кобалт.

За съжаление, за момента екипът изпитва затруднения с прахта, която трябва да бъде подсигурявана за двигателите от бобините. Според Елери, магнитното поле е ‘‘всъщност доста слабо, затова се опитваме да открием нови начини за добавяне на повече слоеве, за да повишим нивото на електричество, което преминава през тях. Но в крайна сметка, това , което ще направим е да го интегрираме в двигателя, за да може да получим цяло ядро, което ще е 3D Принтирано.

3D Принтираният двигател би трябвало да функционира напълно до два месеца, но електрониката на 3D Принтера, ще отнеме доста повече време за възпроизвеждане. Самата лунна среда ще е голяма пречка за процеса.

‘‘Разглеждахме Вакуумни тръби, защото опитите да изработиш груба електроника на луната биха били невъзможни‘‘, казва Елери. Ако използваш Вакуумни тръби, единствените материали, които ще ти трябват са, никел, волфрам, стъкло, основи и ковар, всеки един от които можеш да изработиш на луната. ‘‘Платки за 3D Принтерите ще бъдат изработвани, следвайки стериотипа на човешкия мозък.

луна_3Д_печат

Ако този проект се осъществи, той може да открие нови пътища, към една вълнуваща нова ера в космическите проучвания. Въпреки това, дори и лунната колония да си остане невъзможна мечта, настоящите космияески проучвания могат да извлекат ползите от този нов проект. 3D Принтери в сателити могат да изработват соларни панели, който да улавят слънчевата светлина, както и озонови щитове.

Източник: http://www.3ders.org/articles/20170607-self-replicating-3d-printers-could-help-build-settlements-on-the-moon.html

Етикети: 3D Принтер, Вакуумна технология, Материали

No Comments

Post A Comment