R&M Bulgaria Production EOOD – Solidfill

R&M Bulgaria Production EOOD – Solidfill

R&M Bulgaria Production EOOD – Solidfill

*Ние от SolidFill държим на нашите клиенти и партньори, и винаги им предоставяме най-рационалното, и подходящо решение за изпълнението на проектите им. В този материал ще споделим мнението на Радосвета Радева, Ръководител Изследване и развитие, от фирма Райхле и Де-Масари България Пръдакшън ЕООД (www.rdm.com), наш дълговременен клиент. R&M е Швейцарска фирма, част от интернационалната група ‘‘Райхле‘‘, основана през 1964 година. В момента фирмата разполага с офиси в над 30 държави. Тя е един от основните лидери в производството и разпространението на кабели за висококачествени комуникационни мрежи и медни компоненти. R&M стъпва на българския пазар през 2011 година, като служителите в дружеството наброяват над 300 човека. Част от продуктите, които се произвеждат в България са фиброоптични кабели, компоненти, както и иновативни клиентски решения. Благодарение на отлично подбрания екип от дизайнери, инженери, конструктори, мениджъри на проекти, производствени оператори и други, компанията гарантира швейцарска точност и високо качество на продуктите и услугите, които предлага на пазара.

1) Как решихте да използвате услугите за 3D Печат и как се спряхте на Solidfill ?

 След онлайн проучване на пазара и проведена среща, на която обсъдихме със Solidfill технологичните им възможности, водещи до качествени резултати. Изготвените от тях прототипи са с висока прецизност и удовлетворяващи критериите ни за високо качество.

2) За какви проекти използвате бързо прототипиране и как различните видове технологии (SLA,FDM,SLS,Вакуумното Леене), с които Solidfill разполага, взимат приложение в тях?

 Всяка една от изброените по-горе технологии намира приложение при разработката на нашите проекти. В зависимост от сложността, точността и себестойността на детайла избираме съответната технология.

3) Можете ли да ни дадете информация за конкретен проект, при който Технологиите за бързо прототипиранеса Ви помогнали да спестите ресурси (време, пари..)?

 При разработката на панел, държащ световен рекорд по гъстота на портовете за единица площ (Netscale) спестихме време, благодарение на метода на бързото прототипиране. Възможността да тестваш идеите си бързо и да откриваш на време какво не работи ускорява процеса за намиране на идеалното решение.

4) Кои Технологии Ви свършиха най-добра работа, след приложението им в този проект и защо?

 При разработването на проектите ни най-използваната технология е FDM, поради доброто съотношение на цена спрямо качество. Когато искаме да тестваме пълната функционалност на по-сложните детайли, използваме вакуумното леене. Благодарение на него успяхме да направим реалистични тестове на разработените от нас концепции и да изберем решение, което да удовлетвори високите ни критерии за швейцарско качество.

Да имаш възможността да верифицираш дизайна чрез 3D принтиране за пластмасовите детайли преди да си инвестирал в скъпа инструментална екипировка е значимо. Отпечатвайки готовият за производство прототип преди да направиш тази мащабна инвестиция ти дава увереността, че дизайна изпълнява изискваната функционалност. С пъти по евтино е да принтираш и тестваш прототипите, от колкото да преправяш или променяш вече съществуващ инструмент.

5) Доволни ли сте от съвместната работа с нашата фирма и бихте ли ни препоръчали на ваши партньори и клиенти, които се нуждаят от тези технологии?

-Доверяваме се на експертната оценка на Solidfill по отношение на 3D технологиите. Те успяват да вникнат във функционалността на детайлите, които разработваме и разчитаме на техните препоръки, като финалният резултат е винаги услуга, която отговаря на нашите изисквания. Изключително доволни сме от прецизната обработка на предоставените от тях детайли и коректно им отношение. Те са екип от доказали се професионалисти и с удоволствие ще продължим да работим с тях по бъдещите ни проекти. С увереност бихме ги препоръчали на нашите партньори.

*SolidFill покрива всички изисквания, които клиентите ни имат. Технологичните възможности, които предоставяме са добре оценени и намират приложение в редица проекти. Услугите за бързо прототипиранепредоставяни от SolidFill,дават възможност на клиентите ни да достигнат оптимални резултати в кратък срок и да съкратят разходите по проектите си. Това е от голямо значение за фирми като R&M България Пръдакшън в етапа на развойна дейност, преди да пристъпят към масово производство. Всяка една от основните 3D технологии (FDM,SLA,SLS) се използва от клиентите ни, в зависимост от характера на проекта. Акцент се поставя и на технологията вакуумно леене, която е ключова при изработването на детайли в кратки серии (от 20-500+броя). Детайлите получени чрез нея са с високо качество и могат да се използват, както за прототипи, така и за крайни части. Благодарение на разнообразието от материали, използвани при тази технология, се отваря възможността, за тестване на различните функционалности на проектираните детайли. Оценките, които SolidFill получава, говорят за качеството на предлаганите услуги.

No Comments

Post A Comment