Реставрация на ретро ягуар благодарение на 3D Принтирани части

Реставрация на ретро ягуар благодарение на 3D Принтирани части

Бритнаската компания за класически коли CMC, е успяла благодарение на 3D Принтирани части, да реставрира един от най-редките съществуващи модели на Ягуар: единствената по-рода си кола Ягуар ХК120 SE от 1954 година.

Процесът по-реставрацията, който е отнел на екипите на CMC хиляди часове усилен труд за изпълнение, изисквал прецизност и внимание към детайлите. Поради което се прибягнало до технологии, като 3D Сканиране и 3D Принтиране за пресъздаването на някои от частите.

кола_ягуар_3д

3д_принтиране

Моделът Ягуар ХК120 SE за първи път е представен пред света в Женева през 1955 година. Въпреки големия интерес към автомобила и големите планове за участия в различни изложения, тогавашният собственик на колата Макс Хофман я поисква през 1956 и с това слага края на излагането и пред хора.

‘‘Има малко данни за историята на колата, но сме сигурни че е съществувала само една бройка подобен Ягуар, което прави този автомобил един от най-редките Ягуари на земята‘‘, твърди Дейвид Бързлей, прецедател на оперативния съвет на СМС.

3д_принтиран_ягуар

 

ретро_кола_3д

Едно от най-големите предизвикателства за съхранението на уникалния автомобил е изработката на резервни части, които да са едно към едно с оригиналните. Единствения вариант за изработката на такива части е те да се 3D Принтират.  С Помощта на 3D Сканиране се отваря възможността за изработка на 3D Принтирани части, като странични огледала и макети за огледалата.

3д_принт_двигател

3д_технологии_емблема

Според екипа на СМС, редица малки части се изработват чрез технологиите за 3D Принтиране. Като повечето от тях подлежат на дообработка, която екипът извършва ръчно.

В крайна сметка, благодарение на технологиите за Бързо Прототипиране светът може отново да се радва на красотата на този изящен автомобил.

Източник:http://www.3ders.org/articles/20170823-ultra-rare-1954-jaguar-xk120-se-undergoes-amazing-restoration-with-help-of-3d-printing.html

Етикети: 3D Принтирани,  3D Сканиране

No Comments

Post A Comment