Запазване на най-стария кораб на света с 3D Сканиране

Запазване на най-стария кораб на света с 3D Сканиране

Екип за 3D Сканиране, разположен в Оукланд, Нова Зеландия, който има за цел да съхрани историята на страната чрез дигитално сканиране и моделиране, се нагърбва с нов проект и той е доста голям. Чрез технологията за 3D Сканиране, екипът съхранява дигитално може би най-старият търговски кораб съществувал някога, Едуин Фокс.

Построен през 1853 година в Индия, Едуин Фокс е плавал из целия свят: използван като военен кораб от Британците, по-време на Кримската война, превозвал товари в продължение на годинии дори използван за превоз на престъпници от Англия до Австралия. Сега повече от век след построяването си , гиганският кораб е изложен в Пиктън, Нова Зеландия, в музея на Едуин Фокс.

Естествено, въпреки че корабът се е съхранил за толкова много време, шансът да не започне да се руши не е голям, особено, като се има впредвид, че Пиктън е земетръсна зона. В случай, че това се случи, остава надеждата за дигитално съхранение на кораба, чрез 3D Сканиране.

‘‘Физическото съхранение е най-добрият вариант, ако успееш да го постигнеш‘‘, твърди Хени бан дер Меру от екипа за 3D Сканиране. ‘‘Въпреки това, Фокс е земетръсна зона. Под заплаха от природно бедствие е‘‘.

3D_scanned_ship

Чрез детайлно 3D Сканиране на целия кораб, надеждите са да се дари нов живот на Едуин Фокс и да се даде възможност на повече хора да разберат за уникалната му история, и изминатите маршрути. За ван дер Меру процесът е и технически мотивиращ, тъй като сканирането на целия кораб е дълъг и предизвикателен процес.

Както той обеснява: ‘‘Ние се спряхме на Фокс заради неговата история, но също така и от техническа гледна точка, това е един доста сложен проект за сканиране. Искахме да получим колкото се може повече детайлност. Въпреки, че със 3D Сканиране се получават висококачествени и прецизни резултати, при обекти с такива размери се получават и някои проблеми. Особено с обект с толкова много специфични черти, като Фокс – не е като сграда, където стените са обикновенни‘‘.

За да изобразят кораба дигитално, отборът за 3D Сканиране е използвал 8 лазерни скенера и няколко високо резолюционни камери. Те били използвани за заснемане на детайлни снимки на екстериора и интериора на кораба, които в последствие ще трябва да се съединят, за да се получи , които в последствие ще трябва да се съединят, за да се получи 3D Модел. Процесът по-сканиране, който отне два дни за да бъде завършен през изминалия Декември, доведе до близо 8.000 снимки, който изискаваха обработка.

Edwin_Foks_3D_scanned

Както обеснява Ван дер Меру, екипът започнал с 3D Сканиране на екстериора на кораба, след което се преместили на интериора. В настояще екипът е завършил обработката и моделирането на екстериора на Едуин Фокс и в моментът екипът работи върху приключване на екстериорното 3D Сканиране.

‘‘Изисква се време за да се генерира стойностен модел‘‘ твърди той. ‘‘Погледнете нещо обикновенно, като офис стол. За да получите приличен дигитален модел на стола, ще са и нужни около час и половина – два. Не звучи като нещо голямо, но с милион детайли, се превръща в такъв‘‘.

Въпреки всичко, от екипа са убедени, че ще успеят да завършат 3D Модела на кораба до края на годината. Като допълнение към дигиталния модел, те също се надяват да представят дигитално реалистичен модел, който хората могат да разглеждат , като так ги свързваме оше повече с миналото, посредством технологиите.

3d_print_ship_old

‘‘Това което можем да постигнем, чрез 3D Моделирането е краен продукт, който изглежда по-добре дори и от истинския, ще може да се видят по-добре детайлите, когато се зуумва, отколкото когато го виждаш наживо. Казвайки това никога няма да успеете да хванете аурата‘‘, добавя Меру.

Така, че докато вярата в още едно хилядолетие живот на Едуин Фокс може да се разглежда като найвна, поне ще имаме дигитален модел, който да разглеждаме и изучаваме. Според екипа за 3D Сканиране, този проект играе важна роля в съхраняването на историческата култура на Нова Зеландия.   

Източник:http://www.3ders.org/articles/20170704-3d-scanning-helps-preserve-one-of-the-worlds-oldest-ships-in-new-zealand.html

Етикети: 3D Сканиране, 3D Моделиране, 3D Технологии

No Comments

Post A Comment