Впечатляваща 3D Принтирана реплика на антична пушка

Впечатляваща 3D Принтирана реплика на антична пушка

 

Посетители на Националния музей в Познан, Полша, скоро ще могат да се насладят на историята на своята държава, с помощта на най-новите технологии. Пример за това е 3D Принтирана антична пушка от 16 век.

3D_принтирани_оръжия

Автентичната пушка се пази в специална витрина в музея, поради факта, че е доста крехка и няма да издържи на наплива на хората които искат да я докоснат. Но невъзможността да докоснат античното оръжие е в минус за хората, които искат да разберат какво е чувството да носиш и използваш такъв предмет.

3D_принтирана_пушка

Осезаемостта на материалите и най-вече тежестта на пушката са неща, които биха допринесли значително към изживяването в музея, затова от музея решават да извадят на показ реплика на оригинала. От Get Models Now биват нагърбени с задачата да направят възможно най-точна реплика на пушката, чрез технологиите за 3D Принтиране.

Get Models Now е полска фирма за 3D Печат, която се изтъква със свойте био материали. Филаментите им са предимно органични и имат поне 6 такива, които са био-разградими. Компанията вече има известен опит в принтирането на антични оръжия, като са принтирали и пистолет от 18 век, на база на безплатен 3D Модел, взет от платформата Thingiverse.

Оборудвани с Artec 3D Скенер, от компанията получили достъп до пушката , намираша се в музея, за да я 3D Сканират и в последствие тя да бъде 3D Принтирана. За целта използвали ZMorph 2.0 SX Multitool настолен 3D Принтер.

3D_принтирано_оръжие

Сменяемата глава на ZMorph Принтера и разновидността на материалите го направили идеален за този FDM процес. От екипа на Get Models Now използвали и други филаменти, като обикновен PLA и  WoodFill, който е използван за направата на дървената част на пушката правейки едно към едно с оригинала. Доста орнаменти са поставени и ръчно, като не отстъпват на оригиналите почти по никакъв параграф. Тежестта на оригиналната пушка, около 5.2кг., била постигната чрез съединяване на 3D Частите с помощта на тежък оловен прът.

3D_принтиран_артефакт

Финалния резултат е зашеметяващ и е доста трудно да различиш оригинала от копието на пръв поглед. Надписите около спусъка и гравировката около барабана за отлично копирани, както и драконовия спусък. Когато интерактивния модел бъде изложен до оригинала, някъде в близкото бъдеще, посетителите ще бъдат удивени.

3D_принтирани_пушка

Въпреки дългите часове, изминали в направата на различни части от пушката, материалите за репликата се оказват доста изгодни, а използваният 3D Принтер – непрофесионален. Това 3D Принтирано бижу вещае много успехи за институции, като Националния музей в Познан. Технологията за 3D Принтиране на детайли трябва да продължава да се развива, за да може подобни артефакти да стават все по-достъпни за обикновения зрител.

Източник: http://www.3ders.org/articles/20170517-impressive-3d-printed-replica-of-antique-rifle-to-go-on-display-at-polish-national-museum.html

Етикети: 3D Принтиране, 3D Материали, 3D Модел

No Comments

Post A Comment