Виртуална реалност чрез маска, произведена с 3D принтиране

Виртуална реалност чрез маска, произведена с 3D принтиране

Мечтали ли сте някога за паралелна вселена, в която животът е малко по-различен? Не сте единствените. Виртуалната реалност е примамлив свят, в който можем да избягаме от ежедневните си главоболия. Благодарение на технологиите, а вече и на 3D Принтирането, този свят става още по-достъпен и приятен.

Именно разкриването на нови вселени (в продуктовите категории обаче) мотивира и собствениците на дизайнерското студио MHOX Алесандро Зомпарели и Филипо Насети. Те използват своята SLS система за триизмерно принтиране, за да създават нови и различни типове продукти. Сред тях има както полезни аксесоари, така и концептуални артикули. Към вторите спада комбинацията от маска и наушници, направена по подобие на карапакс – външен скелет, предпазващ очите и ушите от свръхстимулация.

Уикалния дизайн на MHOX

Продуктът, известен като проект Carapace, вероятно е създаден в отговор на множеството нови модели шлемове за виртуална реалност, заливащи  на пазара. Екипът на MHOX подхожда към проекта, обръщайки внимание на неговата практичност, но без да забравя дълбоката концепция. Така разработчиците в студиото създават маска за виртуална реалност, която служи едновременно като екзоскелетен щит и поставка за VR слушалки. Според Зомпарели, благодарение на това средата сама по себе си е вградена в продукта. Така шлемът дава невероятни възможности на човешкото тяло да изучи няколко възможни виртуални свята.

Предназначението на продукта е ясно – той трябва да защитава потребителя от външни стимули, докато го потапя напълно в изцяло ново изживяване. Концепцията на създадения шлем обаче е дори по-задълбочена – освен визьора, е предвидено в системата да бъдат интегрирани сензори на компютърно-мозъчен интерфейс (BCI). Именно те създават изключително пълното изживяване, което се дължи на дълбокото симбиозно взаимодействие между потребителя и устройството.

По думите на Зомпарели, използването на неврологична информация позволява да се промени индивидуалното виртуално изживяване в зависимост от личните усещания. Това се случва чрез увеличаване или трансформиране на визуални и слухови потоци въз основа на различните състояния на ума. Благодарение на това софтуерните разработчици могат да създават чувствителна среда, която долавя усещанията на потреителя и реагира спрямо тях.

     Уикалния дизайн на MHOX Уикалния дизайн на MHOX

Освен, че създава идеална атмосфера, Carpace има и съвършена за всеки индивид форма, за получаването на която важна роля играе триизмерният печат. Технологията за 3D принтиране позволява пълно персонализиране на шлема, като съобразява формата му с точните извивки на главата. Те се създават чрез генериране на сложен дизайн, който засилва сетивата на потребителя. По време на преживяването се създава нова биодигитална идентичност, която подчертава голямото влияние на технологиите върху взаимоотношенията с другите хора и с външната среда до степен, в която започва да се задава нова посока за еволюция на човешкото тяло.

Безспорно интегрираното неврологично взаимодействие би било огромна крачка към пълното пренасяне във виртуалния свят. Дори без него обаче, маската Carpace разполага с предимства пред останалите модели, които могат да се реализират още в нейната предварителна версия. Все пак продуктът прави носенето на очила за виртуална реалност доста по-удобно и помага на потребителя да се изолира от околната среда. Последното, както добре знаем, не е никак лесно. Може би ще мине известно време, докато някой се похвали, че е носил шлем с невро сензори, сътворен специално за него. Докато този момент дойде, ще можем спокойно да помечтаем и решим в какъв точно виртуален свят бихме искали да се потопим.

Източник: 3dprintingindustry.com

 Етикети: 3D Принтиране; Лазерно Синтероване;  Приложения ;  Материали

No Comments

Post A Comment