Вертикалният 3D Принтиран марсиански хабитат-MARSHA

Вертикалният 3D Принтиран марсиански хабитат-MARSHA

Базираната в Ню Йорк архитектурно-технологияна компания AI, публикува подробности около най-новия си проект – хабитатът MARSHA, 3D Принтиран вертикален хабитат на Марс. Компанията завършва на второ място в предизвикателството за космически живот на НАСА и получава близо 21 000 долара за своята идея.

3d-printed-vertical-martian-habitat-1

Самото предизвикателство на НАСА стартира през 2014 година и има за цел да се развият идеите за живот извън Земята, например на Луната или Марс. Целта е да се подтикнат иновативни идеи сред обществото, които са обвързани с оптималното използване на ресурсите извън земята, за да се построят сгради и полезни инструменти.

С развитието на космическите проучвания благодарение на НАСА, подобни проекти ще стават все по-значими. Построяването на жилище на повърхността на Марс би било предизвикателство, поради трудности обвързани с материали за строене и грубият терен. Решението на AI е да се използват материали, които са налични на повърхността на планетата. Специална технология позволява те да се превръщат във филамент, който в последствие да бъде 3D Принтиран и използван за изработка на сгради.

3d-printed-vertical-martian-habitat-2

Според компанията, проектът MARSHA отбелязва голям скок от предходните. Уникалният дизайн позволява усвояване на повече пространство и е лесен за 3D Принтиране.

3d-printed-vertical-martian-habitat-3

3d-printed-vertical-martian-habitat-4

С цел защита на обитателите, от НАСА използват специално двуслойно покритие. Сградата ще е разделена на четири нива, които ще се различават по-уникална интериорна среда. Специалните прозорци са поставени, така че да разпределят натуралната среда по-равно на всички етажи на конструкцията.

3d-printed-vertical-martian-habitat-6

Специално разработеният за 3D Принтиране материал – подсилен PLA е ключов за успеха на проекта. Освен здравината му, той също е рециклируем. Има най-ниския коефициент за разширяване от всички сходни материали използвани за подобни приложения. Тъй като се изработва на био основа, емисиите които се отделят при работата с него са нищожни. Благодарение на наличието на частици базалт в състава му той е перфектната защита срещу радиация.

3d-printed-vertical-martian-habitat-73d-printed-vertical-martian-habitat-83d-printed-vertical-martian-habitat-93d-printed-vertical-martian-habitat-10

Следващата стъпка пред компанията е да се изработи функционален макет в мащаб 1:3, който да подлежи на тестове в специална среда.

Източник: http://www.3ders.org/articles/20180726-nasa-awards-ai-spacefactory-for-marsha-a-3d-printed-vertical-martian-habitat.html

Етикети: 3D Принтиран3D Технологии на бъдещето

No Comments

Post A Comment