Възстановят кораловите рифове в Монако с 3D Принтиране

Възстановят кораловите рифове в Монако с 3D Принтиране

Въпреки скромната си площ от 1,95 кв. км. Монако е сред най-богатите държави в света, при това не само в икономическо отношение. Държава, което може да си позвили лукса за 3D Принтиране в много големи мащаби. Княжеството се радва на приятен климат, красива природа и очарователна атмосфера, привличаща хиляди туристи, а жизненият стандарт на местните е изключително висок. Последното, за щастие, скоро ще се отнася не само за хората.

3dprinting_monaco

Разположението във Френската ривиера прави княжеството притежател на един от най-красивите коралови рифове в света, превърнал се в дом на стотици видове водни обитатели. За съжаление, той също не е подминат от пагубните климатични промени, но стъпките, предприети от принц Албърт Втори, дават надежда за промяна.

Фондацията на принца и холандската компания Boskalis се обединяват в опит да помогнат за възстановяването на екосистемата. Те целят да използват технология за 3D печат, с която да създадат структури, наподобяващи коралов риф, които ще бъдат поставени в крайбрежните води на Монако.

Идеята за съвместна работа е инициирана от принца на Монако, който се обърнал към Boskalis, тъй като бил впечатлен от немалкото им успешни проекти в сферата. Методът за триизмерно принтиране вече се е превърнал в неизменна част от работата на компанията. Проектираните чрез него рифови структури са много по-ефикасни от първоначално използваните бетонни модели, към които живите организми се адаптират по-бавно. За разлика от тях, новите обекти са създадени от подобен на пясък материал, който предлага на морските обитатели естествено убежище с подходяща форма.

MONXXQ241_CD_RECIF ARTIFICIEL IMPRIMANTE 3D.JPG

Шестте прототипа на коралови рифове са с размери 1,2 на 2 метра и тежат приблизително два тона и половина.  Принтирането на всяка рифова система е отнело 13 часа, като за изработката са използвани пясък от района на Доломитите и слепващо вещество. Предстои структурите да бъдат поставени на 27 метра дълбочина на точно определени места във водите на Монако.

Потапянето на триизмерните модели е планирано за идната пролет, когато от Boskalis се надяват да осигурят на морските същества местообитанието, което им е нужно, за да оцелеят. Така Монако ще продължи да се радва на изключителна гледка към води, кипящи от живот.

 Етикети: 3D Принтиране;  Приложения ; Лазерно Синтероване; Материали

No Comments

Post A Comment