Успешно 3D Биопринтиране на сърдечни тъкани

Успешно 3D Биопринтиране на сърдечни тъкани

Базираната в Чикаго медицинска компания BIOLIFE4D, която е специализирана в 3D Биопринтиране и регенериране на тъкани, е обявила, че успешно е демонстрирала своята способност да 3D Биопринтира тъкани на сърцето, най-вече човешки сърдечен байпас.

3d_bioprinted

Успешно принтираният байпас се състои от множество клетки, от които е изградено човешкото сърце. Подобни 3D Биопринтирани байпаси може да се използват при случаи с пациенти, които имат сърдечна недостатъчност.

Целият процес е осъществен само за няколко дни и при това доста по-рано от очакваното. Фирмата сега ще обърне внимание на 3D Принтирането на клапи, кръвни артерии и мини сърце, като основната цел е да се изработи цяло човешко сърце.

‘‘Скоростта при която 3D Принтирахме човешките байпаси в рамките на дни е нечувана в научното общество‘‘, твърди доктор Рави Бирла от BIOLIFE4D. ’’Тези усилия очевидно демонстрират нашата способност да използваме успешно технологиите за 3D Биопринтиране с цел изработка на тъкани, а в бъдеще и реални сърца‘‘.

Процесът на 3D Биопринтиране стартира със събиране на кръвна проба от пациентите. Тъй като всяка клетка в човешкото тяло има еднакъв брой гени и ДНК, то те могат да бъдат замествани една с друга. Втората стъпка е прехвърлянето на тези клетки в по-специализирани майки клетки.

3d_bioprinted_1

Чрез процес, които се нарича диферентация тези майки клетки могат да бъдат променяни във всякакъв вид клетки в човешкото тяло, а в този случай сърдечни клетки. Тези клетки тогава ще бъдат комбинирани с хранителни вещества и други необходими фактори в течна среда, като това ще има за цел да съхрани клетките по-време на процеса. Това био-мастило в последствие ще бъде използвано от 3D Биопринтер, който ще го екструдира слой по-слой.

3d_bioprinted_4

Процесът на биопринтиране подсигурява възможността да се репрограмират белите кръвни клетки на даден пациент в майки клетки, които в последствие да бъдат разпространявани според необходимостта в човешкото тяло.

Тази възможност е от особено значение за BIOLIFE4D, докато компанията се опитва да разбере, кой е най-подходящия начин за лекуване на сърдечни болести  , най-вече чрез подобряване на процеса по трансплантация, като се разбере навреме необходимостта от донор.

3d_bioprinted_5

‘‘ Това е изключителен момент за BIOLIFE4D и не можем да сме по-горди с нашия пробив, който постигнахме за толкова кратко време‘‘, заявява Стивън Морис, изпълнителен директор на компанията.‘‘ От началото нашата мисия винаги е била да спасяваме животи чрез обновяване на технологиите ни. Днес смятаме, че сме една стъпка по-близо до осъществяването на нашата цел‘‘.

Източник:  http://www.3ders.org/articles/20180627-biolife4d-successfully-3d-bioprints-human-heart-tissue.html

Етикети: 3D Принтиране, 3D Технологии,

No Comments

Post A Comment