Ударо-абсорбиращи материи за 3D Принтери. (Част 2)

Ударо-абсорбиращи материи за 3D Принтери. (Част 2)

Не е нужно да сме ходили в Америка, за да имаме представа, какво е това „Американски футбол“. Това е един от най-натоварващите и най-агресивни спортове, при който играчите са застрашени от много тежки контузии и мозъчно-черепни травми.

National Football League LogoПрез 2014, New York Times публикува статия върху научно изследване на Segal Group, поръчано от NFL ( National Football League ), което показва, че една трета от всички бивши играчи са с голяма вероятност „да развият дългосрочни когнитивни увреждания“. Според изследването още, такива проблеми се зараждат най-вече при по-младите професионални играчи.

Досега Лигата е била съдена не веднъж от своите играчи и като резултат от това, стартира различни инициативи в опит да диагностицира в ранен стадий появата на черепни травми и да подобри броните и цялостната екипировка. През пролетта на 2014 NFL започва нова кампания заедно с Under Armor и General Electric, в опит да създаде нови инструменти и системи за изучаване и предотвратяване на ударните натоварвания на които са подложени играчите.

Кампанията носи името: “Head Health Challenge”, тя ще се осъществи на части в продължение на 4 години. Отворено е участието за всякакви ентусиасти, учени и спортисти, които искат да участват в подобряване здравето на професионалните играчи. Общият награден фонд за всички участници е $40 милиона!

Примерен МатериалЕдно от решенията за защита на главата дошло, като 3D принтирана, микро-структурирана материя, която има способността да насочва и равномерно да погасява ударната сила ( подробно съм описал действието и устройството на такава материя в „Ударо-абсорбиращи материи. Част 1“ ). Проекта е разработен съвместно с учени от „Университета на Калифорния и Лос Анджелис“ ( UCLA ) и една много интересна компания, която си  заслужава вниманието – “Architected Materials. Inc”.

Концепцията е, тази материя да замени изцяло дунапрените подложки, като тя ще покрива цялата вътрешна повърхност на шлема, където в различните области, тя ще бъде проектирана с различна дебелина, плътност и дори конструкция!

Новият материал се тества в лабораториите в UCLA и техните 3D Принтери, където симулират ударни натоварвания с техните машини, а данните от тестовете се предават посредством карбонови нано-тръби, с които е покрит образеца. Те създават електрически импулс при натиск и така пращат информацията за обработка в техните компютри.

3D принтираният материал по всичко превъзхожда дунапрена и всички други традиционни материали, като поведение при удар. Както един от изследователите в UCLA споделя: „този материал може да се натоварва многократно с голяма сила и да се възстановява почти незабавно“. Това превръща новия материал в революционно откритие, което ще намери много нови сфери на приложение в близко бъдеще!

Защо вие да не започнете още сега, разработка във Вашата сфера? Бъдещето е близко!

Ето и видео към статията:

Автор: Ростислав Славов

Етикети: 3D Принтиране;  Концептуална разработка ;  Стереолитография; Материали

No Comments

Post A Comment