Технологиите за 3D Принтиране в борба срещу рака

Технологиите за 3D Принтиране в борба срещу рака

Технологиите за 3D Принтиране помагат на учените в борбата срещу рака. Експериментално из целия свят се провеждат опити за отстраняване на ракови образования и дори за разработката на нови методи за лечение, като контролирано преливане на лекарства.

В Института за борба с рака в Томск –  Русия, отбор от специалисти е разработил иновативен Филамент за 3D Принтиране, който спомага за осъществяването на специални радиотерапевтични лечения.

‘‘Не е нужно да обесняваме, че радиотерапията е сериозна медицинска манипулация, която се свързва с радица рискове.‘‘, коментира Юри Черепеников, главен лектор от института в Томск.

3d_cancer_therapy

3D Принтирани фантомни тела

 3D Принтираните модели изработени в института се наричат дозиметрични фантоми, те представляват копия на части от човешкото тяло, които се използват с цел да се установи, кои тъкани биха поели радиация, обеснява Черепеников. ‘‘Ние разработихме полимерен материал, който е идентичен по-плътност с тъканите в човешкото тяло, а редица добавки позволяват пресъздаването на аналози на редица тъкани: костни, мускулни, мазнини и други‘‘.

Чрез комбинация от различни материали учените успяват да се доближат максимално до истинската структура и плътност на тъканите в едно инфектирано човешко тяло. В последствие тази 3D Принтирана реплика се облъчва с радиотерапия.

Чрез оценка на изхода от експеримента с 3D Принтирания детайл, лекарите могат да ограничат риска от грешки при провеждане на интервенция върху човек до минимум, като по-този начин могат да се фокусират най-вече върху туморът.

3d_medicaljpg

Персонален подход

Стандартни човешки модели вече се използват за оценка на радиационната дозировка, но екипът от Томск предлага по-персонален подход, добавя Юри, ‘‘ всеки разбира, че например костите и мускулите имат различни плътности и притежават различна податливост към радиация‘‘.

Въпреки това, ‘‘ Ние предлагаме да създадем специфични модели за всеки пациент, на всяка една част от тялото му, на база на събраните данни за него преди радиотерапията, без да се изискват допълнителни манипулации‘‘.

Към момента процесът по-производство на тези модели отнема до около два дни в лабораторни условия, в зависимост от сложността на фантомния модел. Но с подобрения, от екипът се надяват да съкратят това време на около 10 часа.

Доказателство за настоящето проучване на екипа от Томск в сферата на 3D Принтирането на подобни фантоми може да се открие и в интернет.

Етикети: 3D Принтиране3D Технология

Източник:https://3dprintingindustry.com/news/cancer-gets-kicked-3d-printed-radiotherapy-models-128390/

No Comments

Post A Comment