Старт на 3D Принтиране на микро равнище

Старт на 3D Принтиране на микро равнище

От изрелската компания Nanofabrica са обявили пускането на пазара, на тяхната иновативна технология за 3D Принтиране на микро равнище.

 

 micro-level-3d-printing-technology

               ”Микро структура във формата на медна пита, с приблизителна дебелина на стената от 20 микрона и височина няколко мм. Размер на самия детайл: 1.6 х 1.8 х 2.3 мм. Време за 3D Принтиране: 80 минути. Слоеве: 2 микрона.”

‘‘ До този момент разработчиците на технологията са се опитвали да постигнат резолюция на 3D Принтиране, под 50 микрона.  Едва малка част успяват, като малкото технологии, които съществуват и оперират в този диапазон са или прекалено скъпи, или прекалено бавни‘‘, споделя изпълнителния директор на компанията Джон Донър.

Патентованата 3D Технология на компанията Nanofabrica е базирана на вече съществуващата технология за 3D Принтиране – Digital Light Processing ( DLP ), в комбинация с адаптивна оптика за постигане на постоянни микронни нива на резолюция при изработка на детайли. Този метод в комбинация с редица помощни сензори, посволяват бърза и надеждна обратна връзка. Според компанията, това е първият път, в който се залага адаптивна оптика към технология за Бързо Прототипиране.

 

 micro-level-3d-printing-technology-2

       ”Микро колело, изработено от материал ABS. Размери: 1.3 х 1.3 х 0.4 мм. Време за изработка: 35 минути. Слоеве: 2 микрона.”

 

За иновативната технология на Nanofabrica се твърди, че може да постигне разделителна способност в порядъка на един микрон при детайли с големина около сантиметър. С работна площ от 50 х 50 х 100 мм., може да се изработват хиляди детайли с един принт. За да е възможно всичко това, са комбинирани няколко вече познати технологии.

Най-вече се комбинират адаптивна оптика с полупроводниковата индустрия и 3D Технологите. Благодарение на тези комбинации, от компанията имат възможността да изработват големи ‘‘макро‘‘ части, които са асемблирани от по-малки микро детайли. Освен това процесите протичат 100 пъти по-бързо от алтернативните технологии за Бързо Прототипиране. Елементите, които изискват висока прецизност се изработват с по-бавна скорост, а тези които не се влияят от прецизноста при скорости от 10 до 100 пъти над средните.

Основана през 2016 година, компанията Nanofabrica успява да идентифицира приложения за своята технология в редица сектори и науки. Потенциални ключови продукти, които може да бъдат облагодетелствани според компанията включват покрития за микроелектронни устройства, микро сензори, приложения в медицината ( хирургически устройства, микро клапани и т.н.).

 

Източник: http://www.3ders.org/articles/20190315-nanofabrica-announces-commercial-launch-of-micro-level-3d-printing-technology.html

Етикети:  3D Принтиране, Бързо Прототипиране

 

No Comments

Post A Comment