Специални ефекти чрез 3D принтиране за сериала „Колонията“

Специални ефекти чрез 3D принтиране за сериала „Колонията“

Независимо дали се отпечатва костюм на Робокоп или се създава прототип за специални ефекти за Терминатор Генезис чрез Carbon’s CLIP технология, студиото за специални ефекти Legacy използва технологията 3D принтиране за да внесе необяснимото в живота ни както никой друг. Този път студиото обяви нови си подвиг в 3D печата за продукцията на sci-fi драмата Колонията. Продуцентите на  шоуто искат от компанията да създаде на технологично умен екзоскелет, който по-късно мистериозно ще се превърне в извънземно създание, което ще бъде включено в края на първи сезон.

 3D Оринтираните части преди обработка

Вместо да използват техники за леене или формоване, или дори да се обърнат към индустриален 3D принтер, екипът на Легаси създаде екзоскелет с модел принтер MakerBot Replicator Z18, чийто модел струва 6499 долара. С работната му площ от  30 х 30,5 х 45,7 см, екипът по специални ефекти успя да създаде екзоскелет само за две седмици. Основен принос за успеха на крайния продукт имаше водещия системен инженер, ентусиаст в 3D печата Джейсън Лопез. Лопез беше осъзнал, че Z18 не само има необходимата голяма работна площ, но също така предлага достъпни материали и дистанционно наблюдение, което превръща принтера Z18 в по-конвенционално решение.

“3D печат е станал по-достъпен за художници и дизайнери през последните няколко години, а технологията е узряла по отношение на надеждност и функционалност”, каза Джонатан Якглом, главен изпълнителен директор на MakerBot. “Ето все повече и повече специалисти използват 3D печата, за да им помага да реализират своите идеи по начин, който е бърз и достъпен. В действителност, изработката на прототип и производството  на извънземния костюм за Колонията щеше да струва десетки хиляди долари, ако се използваха традиционни методи на производство.”

Спестените пари с помощта на Z18 е точно това, което производителите на Колонията търсят с техния малък бюджет, а от Легаси могат да предоставят висококачествени специални ефекти, наложени от холивудските стандарти. След като отпечатването завърши, екзоскелета изисква боядисване, лакиране, и някои малки довършителни работи. След това екипът оборудва 3D принтираните детайли с електроника, визьор, както и други детайли от  различни тъкани.

Една от най-важните характеристики на принтера MakerBot, според Лопез, е способността да се наблюдава процеса с приложението на MakerBot Mobile. Компанията Легаси  постоянно жонглира с широк кръг от проекти за 3D печат, така че е от изключителна важност за екипа да може да знае точно кога един печат е готов. Мистериозният 3D извънземен екзоскелет със сигурност е причина за голямата дози въление на зрителите по време финала на сезона на Колонията, а ръководителят Якглом сподели, че същото вълнение е имало и сред неговия екип. “Вълнуващо е за нас да видим как 3D печатът трансформира творческия процес при специални ефекти на студия като Legacy Effects”, каза Якглом.

Източник: 3dprintingindustry

 Етикети: 3D Принтиране; FDM ;  Материали

No Comments

Post A Comment