Siemens използват 3D Принтиране за ядрена централа

Siemens използват 3D Принтиране за ядрена централа

От най-голямата компания за електроника и производство в Европа, Siemens обявиха ,че са използвали технологията за 3D Принтиране за направата на резервна част за ядрена централа в Словения.

Частта е произведена за ядрената централа Krsko , намираща се във Върбина, Словения.Според Siemens централата произвежда ток за една четвърт от Словения и 15% от съседна Хърватия.

Това е значимо постижение, не само за Siemens , но и за цялата индустрия за 3D Принтиране, тъй като завършването на тази част е изисквало преминаване през процеси на  строго сертифициране и квалификация, траещи няколко месеца. Тези новини още повече затвърждават 3D Принтирането, като напреднала производствена технология.

3D_printirano_kolelo

От ляво надясно, оригиналното колело, 3D Принтираният прототип и финалния 3D Принтиран детайл от Siemens, който в момента функционира в атомната централа.

3D Принтираната част

Частта за която става въпрос представлява метално колело за помпа против пожари.Колелото е 108мм в диаметър и непрекъснато е в движение. Ядрената централа Krsko работи от  1981 година с тази част, но тя вече не се произвежда. Затова от централата искат помощта на Siemens за възпроизвеждане на детайла.

3D Принтираната част е произведена в съоръжение на Siemens в Finspang, Швеция, използвайки SLS(Selective Laser Sintering) Технология.Процеса включвал и направата на дигитален двойник на частта преди файла да бъде изпратен в Швеция, за да се 3D Принтира.

Тяхното творение, желязното колело, след това било тествано за да се разреши използването му в централата.От Siemens използвали CT скенери за да убедят държавата, че детайлът показва по-добри свойства от оригиналната част. Ръководителят на подръжката в централата Винко Пианич казва,

По-доброто от очакваното представяне на тази 3D Принтирана част , ни вдъхна кураж , че можем да извлечем пълната продължителност на живота от нашия актив.

 

infografika_3D_printirana

Промишлена употреба на 3D Принтирането

Очевидно има голям потенциал за 3D Принтирането в Индустриалния свят , най-вече в създаването на еднократни детайли, като това колело. Също така, от Siemens развиват употребата на технологията за 3D Принтиране и по други начини.Немският конгломерат наскоро използва тяхната технология за създаването на работни лопати за газова турбина.

Siemens също подкрепят разпространението на технологията с  техния NX софтуер.Компанията си е партнирала с множество компании за 3D Принтиране, предлагайки своя напреднал индустриален софтуер.Скорошни партньорства включват производителят на (MA) Trumpf и белгийската компания за софтуери и 3D Принтиране Materialise.Подобни проекти ще помогнат за приемането на процеса, като най-вече показват възможностите за производство на това колело.

Тим Холт , CEO на Siemens Power Generation Services division , казва следното относно постижението,

Това което се постигна при атомната централа Krsko е още един пример на това как дигиталната трансформация и задвижваните от информация възможности, с които разполагаме удрят енергийната индустрия по начини които найстина имат значение.По-краткото време  за изработка на наслагващите технологии оптимизира подмяната на части и създава истинска стойност за нашите клиенти.

Източник: https://3dprintingindustry.com/news/siemens-3d-prints-part-nuclear-power-plant-107666/

Етикети: 3D Принтиране, Технология,

No Comments

Post A Comment