Северозападни изследователи използват 3D Принтиране

Северозападни изследователи използват 3D Принтиране

Рамил Схах от Северозападния Университет, подтиква екипите за адитивно производство и тъканно инжинерство в нейната лаборатория, да изработят детайли, съставени от марсиански и лунни симуланти, чрез 3D Принтиране.Въпреки, че са направени от прах, детайлите имат гъвкаво, наподобяващо гума съдържание.

Когато миналата година съобщихме за намерението на Схах, за ЗD Принтиране на ,,супер-еластични костни импланти‘‘, го направихме с голямо впечатление:това беше начин за създаване на евтини костни импланти, които можеха да се съхранят в продължение на година.3D Принтиране-то им, не само ги прави по-лесни за производство, но и също така и удължава срока, в който те могат да се доставят, където и да е по света.

Това, което никога не сме очаквали обаче, е този метод на Рамил отново да ни заинтригува, но като се използва за 3D Принтиране на детайли на Марс и Луната.

Удивителното е, че Схах и нейната лаборатория са постигнали точно това.Асистента по материалознание и инжинерство в Северозападното Училище за Инжинерство, променя предназначението на проекта, за да 3D Принтира детайли направени от лунни и марсиански симуланти, нейното проучване показва, че здрави детайли могат да бъдат изработени на Луната и Марс, като се използват наличните там материали.

‘‘За места, като други планети и луни, където ресурсите са ограничени, хората ще трябва да използват всичко налично там за да оцелеят‘‘, казва Схах.‘‘Нашите 3D филаменти найстина дават възможност да се принтират различни функционални и структурни детайли, които правят възможен животът отвъд Земята”.

3D_принтирани_симуланти

Детайли, 3D Принтирани с марсиански и лунни симуланти.

Проектът включвал употребата на удобрени от НАСА, лунни и марсиански симуланти, които имат сходни характеристики с прахта открита на марсианската и лунната повърхност.Този прах е използван за направата на специалните 3D филаменти, за които споменава Схах, като те се умешват с разтворители и биополимери и в последствие се 3D Принтират.

3D Принтираните детайли са с 90% съдържание на прах по тежест- но не бихте се досетили.Въпреки, че е направен от твърди микро-скали, материала е еластичен и корав и споделя доста от характеристиките на гумата.След като се принтира, може да бъде рязан, огъван и т.н.

‘‘Дори 3D Принтирахме тухли, сходни с тези на LEGO, които могат да се използват за строеж‘‘, споделя Схах.

Интересното е че, тези 3D Принтирани от прах детайли, могат да бъдат променяни, за да проявяват напълно различни свойства, давайки на бъдещите изследователи на космоса по-голяма свобода в техните космически приключения, обвързани с 3D Принтирането.По настоящем Схах работи с северозападния професор Дейвид Дунанд, по разработването на метод, чрез който ще могат да втвърдят тези еластични детайли.

3D_принтирана_прах

Филаментите направени от марсиански и лунни симуланти.

Схах добавя, че въпреки, че колонизацията на други планети изглежда все още далеч, никога не е прекалено рано да започнеш да планираш.Изглежда и други са съгласни с това твърдение, преди няколко седмици, Европейската Космическа Агенция 3D Принтира детайли, направени от симулационен марсиански прах.

Източник:http://www.3ders.org/articles/20170413-northwestern-researchers-3d-print-structures-with-martian-and-lunar-dust-simulants.html

Етикети:3D Принтиране,  3D Технологии

No Comments

Post A Comment