Самопоправящи се телефони, благодарение на 3D Технологиите

Самопоправящи се телефони, благодарение на 3D Технологиите

Самопоправящи се телефони! Това скоро може да е новата световна сензация, тъй като с помощта на 3D Технологиите, срупа учени от Университета в Мелбърн разработват саморегенериращ се гел за мобилни устройства.

Дори и най-предпазливите от нас в дадени моменти ще изпуснат телефона си. Но пукнатините и други поражения по-тях, скоро ще останат в миналото благодарение на този иновативен материал, който е създаден за приложение при 3D Технологиите.

Саморегенериращият се гел представлява субстанция на базата на полимер, която се саморегенерира след като бъде повредена, подобно на човешката кожа. Познат като poly, този материал е и основен за направата на много видове контактни лещи. С неговото уникално свойство за саморегенерация, той е перфектен, както за телефони, така и за други детайли, който биха били подложени под различни видове натоварване.

Химическите инжинери , които са разработили този уникален материал за сферата на 3D Принтирането са представители от Университета на Мелбърн . Проучването им е побликувано в издание на Кралското дружество по-дизайн и инжинерство.

Според вестника, ‘‘Саморегенериращите се материали са способни да се възстановяват от всякакви повреди, точно като природните способности на кожата на живите същества… Уникалното изобретение, позволява удължаване на живота на продуктите, който обикновенно е ограничен, точно поради тези проблеми‘‘.

3D_material

Процесът на саморегенериране се оповава на динамичната ковалентна химия:‘‘ Това означава, че можем да формираме, чупим и преправяме химичните връзки‘‘, обесява Д-р. Конъл.

Проектът е пример на така нареченото ‘‘4D Принтиране‘‘,  етикет, който се прилага все по-често на редица неща. В този случай се отнася за една от 3D Технологиите, която използва материали, способни да променят своиствата си, което ги прави уникални.

3D Принтираните ‘‘умни‘‘ детайли, направени от материали като самовъзпроизвеждащият се гел, са способни да се нагаждат според средата в която се намират.

Гелът има текстура подобна на паста за зъби, но когато върху него се положи нативск, се втечнява, също така може и да се втвърди. ‘‘Внедрили сме в него  динамична химия‘‘, казва Д-р Конъл.

3D_tehnologii

3D Принтираният гел може да се използва и в камуфлажните технологии.

Тези динамични свойства, са нещото, което позволява на материала да поправи всякакви наранявания по-структурата си, като просто промени характеристиките си. Всичко което би Ви било нужно за да поправите счупения си телефон или таблет, би могло да е малко слънчева светлина, или влажност.

Въпреки, че един самопоправящ се телефон би бил огромен пробив , все още има някой препядствия, които екипът трябва да преодолее, като да 3D Принтират екрани от този материал. Един тъч екран е доста комплицирана структура, затова техниците трябва да интегрират технологията си с функционалните елементи на екрана. Въпреки това, саморегенериращи се калъфи за телефони и таблети са доста възможни в близкото бъдеще.

Източник:http://www.3ders.org/articles/20170713-self-healing-3d-printing-gel-means-your-broken-phone-screen-could-soon-fix-itself.html

Етикети:  3D Технологии,  3D Принтиране

No Comments

Post A Comment