Самолетен двигател, изработен чрез технологиите за Бързо Прототипиране

Самолетен двигател, изработен чрез технологиите за Бързо Прототипиране

От компанията GE предоставят близък поглед към най-новия турбовитлов самолетен двигател (ATP) изработен чрез технологиите за Бързо Прототипиране.

ATP двигателят ще задвижва най-новия модел самолет на Textron – Cessna Denali. Със своите 1 300 конски сили, двигателят ще претърпи редица тестове преди официалния му дебют, през 2018 година.

Към момента от GE имат прототип на изработения чрез технологиите за Бързо Прототипиране двигател, който ще представят на въздушното шоу в Ошкош.

3D_printed_parts

Революционен двигател

За Горди Фолин, началник на инжинерните програми в ATP, двигателят е ‘‘революционен‘‘. Той ще харчи значително по-малко количество гориво, в сравнение с други двигатели и ще е по-мощен.

‘‘Двигателят използва изклчително модерни технологии, които се използват при изработката на големите комерсиални двигатели. Ние ще ги изложим на показ за първи път на изложението в Ошкош – Turboprop.

Повече от една-трета от частите на двигателя, ще бъдат изработени посредством технологиите за Бързо Прототипиране. За щастие компанията GI, вече е собственик на двата водещи производители на 3D Принтирани елементи.

3D_printed_part

Намаляване на частите

Чрез 3D Принтиране на компонентите им, двигателите на ATP притежават с 30% по-малко на брой части, в сравнение с конвенционалните турбовитлови двигатели. Това не само намалява времето за производство, но също и тестовите процедури.

Фолин също обеснява, как дизайна на двигателят е доста по-компактен, което ‘‘позволява на Textron да разширят обема на кабината, правейки самолета доста по-луксозен, но запазвайки скоростта му‘‘.

Като допълнение, от GE твърдят, че това е първият в света подобен двигател. Според компанията, моторът ще е първият в света, който ще се моделира чрез напреднал 3D Софтуер, като от GE ще възпроизведат и дигитален двойник на двигателя, за симулации.

3D_turboengine

3D Принтирани двигатели  

Това е първият път, в който от GE въвеждат технологиите за Бързо Прототипиране в процеса за производство на двигателите си.

От компанията са използвали технологиите за Бързо Прототипиране и за направата на горивна дюза, наречена LEAP, за която по-настоящем има хиляди поръчки.

От компанията разработват и 3D Принтирани перки за GE9X, чиито тестове започнаха скоро в Охайо.

Източник: https://3dprintingindustry.com/news/closer-look-ges-3d-printed-atp-aircraft-engine-119268/

Етикети: Бързо Прототипиране,  3D Принтиранe,  3D Прототипи

No Comments

Post A Comment