Първият фосил на 21 век в 3D Принтер

Първият фосил на 21 век в 3D Принтер

 3D Принтирането често е наричано ‘‘пътят към бъдещето‘‘, даващо началото на една нова ера в производството – но какво ще кажете за ‘‘времева капсула на настоящето‘‘? Благодарение на случаен инцидент с обикновенна муха, сега интернет пространството е гърми от теории за използването на 3D Технологиите, като начин за фосилизиране през 21 век.

Ефион Джуъл, инжинерен лектор от университета в Суонзи, както обикновенно работел със своя 3D Принтер, като той изработвал детайл наподобяващ медена пита, когато той забелязал странна аномалия. Една муха била попаднала в принтирания детайл, при това била доста запазаена.

3D_printed_detail

‘‘Мухата попаднала там по-време на принтирането‘‘, обеснява Джуъл в свой имейл. ‘‘Не се знае какво я е привлякло, но определено това е довело до гибелта и в периметъра на 3D Принтера‘‘.

Резултатът е това , което някои наричат ‘‘фосилът на 21 век‘‘ – наподобяващ вкаменения кехлибар в Джурасик Парк, допълнен с запазената муха. Но за разлика от филма, в реалността, учените на бъдещето може да приемат 3D Принтирания фосил на Джуъл, като реликва на Антропосферата, поглед към технологиите за производство през 21 век.

Въпреки, че това звучи като измислица, не е напълно невъзможно: материалите използвани от технологиите за 3D Печат не са биоразградими. Така, че ако детайлът на Джуъл попадне в някое поле, не се знае кой и кога в бъдещето ще го открие.

3D_fossil_fly

В интерес на истината доста учени са заинтерасовани от 3D Технологиите, точно поради потенциала им за съхранение. Професор Дрю Харвел, от университета в Корнел, разработва методи за подобряване на 3D Сканирането и 3D Принтирането на редица известни скулптури, сътворени от Леополд и Рудолф Блашка. Изработените от братшта Блашка скулптури, може да извлекат доста ползи от технологиите за съхранение на Харвел.

През това време италианско общество, ангажирано със съхранението и реставрацията на фасадите на небезисвестната сграда Castello di San Martino dall’Argine. След успешно моделиране на липсващите елементи от страничните параклиси на църквата в Мантова, от обществото успяват успешно да 3D Принтират частите от полимер, като в последствие ги сглобяват директно на църквата.

С успеха на тези инициативи, тези технологии ще стават все по-популярни, а хората ще може да се радват на разнообразни артефакти, по-всяко време.

Както Джуъл открива със своя случаен експеримент, има и други уроци, които първо трябва да научим; колкото до мухата, пише Джуъл, ‘‘има една таквава поговорка, да не спиш на работното място‘‘.

Източник:http://www.3ders.org/articles/20170723-how-a-fly-trapped-inside-a-3d-printer-became-the-first-21st-century-fossil.html

Етикети: 3D Сканиране, 3D Принтер3D Технологии

No Comments

Post A Comment