Проучване за стойността на 3D принтирани продукти

Проучване за стойността на 3D принтирани продукти

Тази година Бре Петис, който е откривател на MakerBot, представи новото си начинание в сферата на персонализираните подаръци при продажбите на дребно. Те включват и някои 3D принтирани стоки. Bre & Co. направиха 3D принтиран керамичен сет за саке, а бижутерийните им висулки са на цената от сто и осемдесет долара.

Всички продукти са предназначени за многократна употреба и да бъдат предавани от поколение на поколение. Например оригами часовника, който може да бъде гравиран с лазер, за да носи лично послание.

Когато прегледахме предложенията с продуктите на Bre през октомври, нямаше как да не се зачудим дали персонализацията наистина си струва цената. Нещо повече – дали 3D принтиран предмет си струва да платиш повече за него, отколкото на луксозните модни улици?

Университетът Loughborough изготви проучване в работен доклад на тема „Оценяване на стойността на 3D принтирани персонализирани продукти”. Тя е публикувана на Международната конференция по масова персонализация в Централна Европа, която се проведе в Сърбия от 21-ви до 23-ти септември 2016.

3d-printiran-medalion-Fora

3D принтирана смола Fora Pendant. Снимка от Bre & Co.

За целта на проучването изследователи от университета Loughborough помолили десет участници да създадат дизайни за техни лични 3D принтирани предмети. Десетте артикула били разделени в категории като „Домакинство”, „Бижутерия” и „Джаджи”, а участниците си избирали форми за лампата, за купата с плодове, вазите, пръстените, гривните, верижките, калъф Rasberry Pi, респективно отказали държачите за чували.

Спрямо концепцията си всеки дизайн, той влизал в таксономия по стойност на персонализацията на 3D принтираните предмети, както е показано на диаграмата по-долу.

 diagrama-3D-printirani-personalizirani-modeli

Таксономия по стойност на 3D принтирани персонализирани предмети. Изображение от: Kudus et al.

3D-printirani-personalizirani-bijuta

3D принтирани предмети, създадени по дизайн на участниците в проучването на университета Loughborough. По ред от горе в ляво до долу в дясно: абажур, верижка, гривна, ваза, калъф Raspberry Pi, пръстен. Илюстрация от: Kudus et al.

Проучването открива, че в крайна сметка потребителите не са готови да заплатят за допълнителните разходи, които произлизат от отпечатването на предмети чрез 3D принтиране, в сравнение с тяхната продажна цена. За да направим разликата, сравняваме с възприеманата стойност за крайния продукт, която е по-високата от стандартната за типичния дизайн, а тук имаме известно противоречие.

3d-printiran- kolie-flow

3D принтирано Flow колие от In Spaces Design Studio Снимка от: Not On the High Street

Въпреки че 3D принтирането все още не може истински да се състезава на ниво потребление, то все още необходимата стъпка към перфектния подарък за някои. Аз например, не бих имал нищо против да открия миниатюрен модел на едни от най-скъпите скулптури в света в някой от чорапите с подаръци тази Коледа.

3d-printirana-skluptora

Мислителят в Musée Rodin, Франция от колекцията Scan the World’s of art objects. Снимка от MyMiniFactory

Източник:  https://3dprintingindustry.com/

Превод: Светлина Трифонова

 Етикети: 3D Принтиране; Приложения ;  Материали

No Comments

Post A Comment