Ново проучване – 3D принтирането води до значителен растеж при CAD софтуерите

Ново проучване – 3D принтирането води до значителен растеж при CAD софтуерите

Какво бихме правили без  CAD софтуер? Той се превърна в незаменим за индустрията на 3D принтирането до такава степен, че бихме решили, че е създаден специално за 3D принтери.

 CAD софтуерът, разбира се, е бил разработен преди доста време и се използва в много различни индустрии.  Ново проучване от „Business Advantage” върху международните CAD тенденции сочи, че индустрията на 3D принтирането за CAD разработчици, е сред пазарите с най-голям потенциал за растеж.

В случай, че не сте чували за Business Advantage Group – това са специалисти в B2B пазарни проучвания, с фокус върху IT, софтуерните и телеком индустрии, проучвайки тенденциите в над 100 страни по света. Те току-що завършиха доклада си за международното проучване на CAD тенденциите за 2016, който включва и прогнозиране за идните пет години. „Годишното CAD проучване върху професионалистите в дизайна, инженеринга и мениджмънта, е създадено, за да подпомогне CAD, CAM, CAE, PDM и PLM потребители, както и софтуерни компании с планирането им за 2016 и след нея.

Докладът проследява ключови тенденции и възможности на CAD пазара”, казва CEO-то Крис Търнър. Това е трети годишен доклад, който  изготвят върху CAD пазара. Разбира се, проучването обхваща много повече от 3D принтирането. 610 професионалисти от целия свят са спомогнали за завършването на доклада, който покрива 15 тененции, включващи „3D моделиране”, „2D драфтинг”, „Информационен модел на сграда – BIM”, “Cloud-базиран CAD”,  както и 3D принтиране. Сред тези петнайсет обаче, 3D принтирането е класирано сред секторите с най-голям потенциал за растеж, наред с „Мобилен достъп до CAD” и “Подсилена/виртуална реалност” при останалите.

3D Проектиране в CAD

Нещо повече – CAM софтуерът е добил много по-голяма известност през изминалата година с ръст на потреблението от 37%. CAM означава Компютъризирано производство или употребата на компютри и софтуер с цел направление на производствените машини като 3D принтерите. Докладът сочи, че близо 70% от потребителите ( или планиращите да изполват CAM) вярват, че използването на 3D CAD модели е много важно, за да генерират автоматично машинни инструкции. Шесдесет процента от тези хора искат софтуерните разработчици да работят по-усилено също и върху интегрирането на CAD и CAM софтуер, от което потребителите на 3D принтери могат много да се възползват.

От друга страна, CAD индустрията цялостно върви много добре. Докладът разкрива, че  приблизително 60% от CAD потребителите свалят 3D CAD модели поне веднъж месечно, а 50% от индустриалните потребителите, , свалят многобройно количество модели всеки месец. Хората, които почти никога не свалят модел са спаднали до 10%. В допълнение, по-нататък докладът изтъква, че Паралелното инженерство (72%) и PLM (67%) имат добър потенциал за растеж през идните години.

Пълният доклад, който може да бъде намерен тук(линк), включва също така и много информация относно целия CAD пазар, данни по страни и региони, както и проучвания върху множество марки.

“Вярваме, че приносът на CAD, CAM, PLM, PDM и CAE върху растежа на продуктивността в много индустрии, е от основно значение и изключително интересно за много хора по света”, твърдят анализаторите. Със сигурност едно нещо е напълно ясно и то е, че 3D принтирането се превърна в неразделна част от CAD пазара и бъдещето на софтуера.

Източник: http://www.3ders.org/

Превод: Светлина Трифонова

 Етикети: 3D Принтиране; Приложения ;  3D Проектиране

No Comments

Post A Comment