Нов робот за 3D Принтиране на сгради

Нов робот за 3D Принтиране на сгради

В научна статия, публикувана от Масачузетския Институт по Технологиите, е описан метод за 3D Принтиране на големи структури.

Роботизирана ръка закрепена на превозно средство, контролира дюза, през която се впръсква разширяваща пяна.С непрекъснато повтаряне, се наслагват слоеве от материала.С разширяване на пяната, тя сляга и пролуките между двете паралелни стени се пълнят с бетон.

3D_принтирана_къща

Разнообразие от бързовтвърдяващи се полиуретанови пяни са оценени от екипа, но избраната за теста пяна е на Dow Chemical.

Платформата за дигитална конструкция

механичен_3D_принтер

Изседователите я наричат ДКП, автоматизирана система за строене, способна да строй без човешка намеса .Видеото показва ДКП  3D Принтера, в действие, принтирайки отворен куполен кофраж, който според изследователите е бил завършен за 13.5 часа.Според изследователите, това е най-голямата 3D Принтирана сграда в света.

Лазерът увеличава стабилността

Според последна информация, екипът по МИТ е получил интерес от страна на Гугъл,НАСА и дори частно лице, което е пожелало да разбере, дали машината може да се използва за направата на подземно баскетболно игрище.

Една от основните функции, която дава възможност на ДКП да работи с изключителна точност е прикачването на лазер на въпха на роботизирана ръка.Лазерът прави необходимите изчисления, за да няма отклонения при 3D Принтиране-то.

ДКП, се състой от комбинирани хидравлични и роботизирани ръце, в специална конфигурация, закрепени за мобилна основа.Концепцията на машината за 3D Принтиране на сгради наподобява човешко рамо, твърдят специалистите.

3D_принтер_иновация

Самостоятелна работа

Проектът се ръководи от механичния инжинер Стефан Киитинг, който планира големи неща за ДКП.Пред Science Mag, Китиинг обеснява, че 3D Принтера може да бъде използван за направата на разнообразие от сгради с различни структури.

Опции за използване и извън Земята, също се обсъждат от изследователите.Оборудвана със слънчеви панели и батерии, ДКП е проектирана да работи във всякакви среди, като сама се грижи за себе си.Заключението на изследователите е, ,,Ние вярваме,че това е едва началото на една нова ера на роботика, производство и себеподдръжка.‘‘

Източник: https://3dprintingindustry.com/news/neri-oxmans-new-robot-3d-prints-building-14-hours-111751/

Етикети: 3D Принтиране, 3D Принтер,  3D Концепция

No Comments

Post A Comment