Най-големият 3D Принтиран риф в света на Малдивите

Най-големият 3D Принтиран риф в света на Малдивите

Като важна часто от екосистемата на нашата планета, кораловите рифове поддържат 25% от подводния живот на Земята. Въпреки това с промяната на климата и повишението на температурите, тези брилиантни структури започват да изчезват, заедно с всички видове, които живеят благодарение на тях. От 1980 година насам, около 50% от кораловите рифове на планетата са изчезнали, като това число се покачва непрестанно. Преди три години учените са наблюдавали третото по-големина глобално изчезване на коралови рифове в историята.

Но, въпреки всички негативни резултати, все пак може да има и надежда: още през 2015 година, учени от Монако използват технологиите за Бързо Прототипиране, за да създадат 3D Принтиран риф. Най-скорошният случай за подобен 3D Принтиран риф е на Малдивите.

world-largest-3d-printed-reef

На 11 Август най-големият 3D Принтиран риф на света е разположен в близост до Летния остров, част от малдивите. Надеждите са, че този нов технологичен подход ще подпомогне за опазването на биоравновесието и ще допринесе за създаването на нова коралова екосистема.

Изкуственият риф, изработен от различни материали, като керамични и бетонни модули е потобен в близост до Синята лагуна на Летния остров. Целта е там да се създаде нова екосистема от рифове.

Проектът стартира в Мелбърн, Австралия, където индустриалният дизайнер Алек Год използва  специален процес за да проектира структурите, които наподобяват реални коралови рифове. Голям 3D Принтер е принтирал структурите в продължение на 24 часа.В последствие тези 3D  Принтирани структури се отливат в специален керамичем материал, наподобяващ състава на рифовете. Самите 3D Принтирани рифове биват транспортирани от Австралия до Малдивите, след което се запълват с цимент преди крайното им позициониране.

Впоследствие всички 220 парчета се захващат, подобно на лего и сформират един голям риф.

world-largest-3d-printed-ree-3

‘‘ Това е научен проект, изследователски проект‘‘, твърди Год. ‘‘Технологиите за 3D Печат ни помагат да копираме истински обекти, като така имаме възможността да създаваме рифове. Надяваме се тази стъпка да допринесе в борбата за запазване на природното богатство от рифове‘‘.

Новият риф е разположен на дълбочина от 7 метра, в близост до центъра за развъждане на корали на острова. Фрагментни парчета от корали са поставени на новия риф, като идеята е те да го колонизират за една до две години.

Очаква се през идните години 3D Принтираният риф да бъде изследван с помощта на морски изследователи, за да се разбере дали Технологиите за 3D Печат са подходящи за това приложение.

Год споделя, че ще направи моделите си безплатни, като така ще цели да стимулира и други изследователи да ги използват.

Източник: http://www.3ders.org/articles/20180817-worlds-largest-3d-printed-reef-installed-at-summer-island-maldives.html

Етикети: 3D Принт, 3D Технология, 3D Услуги

No Comments

Post A Comment