Мини 3D Принтиран робот

Мини 3D Принтиран робот

Като неплътна повърхност, пясъчната може да бъде трудна за предвижване. ( Ако питате мен, дори и ходенето върху сух пясък е трудна задача). И както изглежда, дори и роботите изпитват трудности с придвижването си на подобни повърхности – поне до сега.

Изследователят Баптисте Дарбоа Техие и екипът му от университетът на Сантиаго, в Чили от известно време работят върху изработката на 3D Принтиран робот, който ще е пригоден за придвижване през пясък и други подобни повърхности.

3d_принтиран_робот

Роботът, който е с дължина едва 12 сантиметра, е съставен от пластмасова 3D Принтирана глава и спираловидна опашка. Малка батерия и моторче са интегрирани в структурата на робота, за да го задвижват. При движение през повърхности със сходни на пясък структури, моторчето задвижва опашката на 3D Принтиран-ия робот, като така му позволява да се движи напред, без да е необходимо движение на главата.

При проектирането на робота, изследователите споделят, че са се въодушевили от конкретен вид бактерии, които се придвижват през течности по-подобен начин, както и конкретен вид растителни семена, които използват спираловидни приспособления за да се вдълбават в почвата.

3D_иновация

За да демонстрират функционалността на иновативния 3D Принтиран робот, екипът от изследователи го поставят изправен в дъното на тръба. В последствие запълват тръбата с гранулоподобен материал и го затискат с коркова тапа. Когато роботът е активен, започва да се движи, докато не се добере до корковата повърхност. Доста яко, нали?

От изследователския екип твърдят, че техният 3D Принтиран робот може да бъде ранна стъпка в разработката на по-усъвършенствани роботи, които ще могат да се движат по-подобен начин. ‘‘Разработката на такъв вид роботи може да е полезна за изследователски или спасителни мисии‘‘, казват те. Това би означавало, че роботите могат да бъдат мобилизирани в бедствени зони (преминавайки през отломки, например), на бойното поле (през пясъчен или гранулоподобен терен) и дори в космоса.

3д_роботче

Не за първи път виждаме, как учените черпят идеи взаимствани от природата, за създаването на иновативни роботи. Подобен случай е друг 3D Принтиран робот – ‘‘MuddyBot‘‘, робот, който е създаден на база на специален вид Африканска риба, който помага на учените в техниите изследвания.

В последно време се чуват и слухове, как изследователи от Инжинерния университет в Южна Калифорния проучват раци, с цел разработване на напреднала 3D Принтирана броня за тяло, която би променила контактни спортове, като футбол.

Източник:http://www.3ders.org/articles/20170901-this-tiny-3d-printed-robot-can-move-through-sand-thanks-to-its-rotating-helical-tail.html

Етикети: 3D Принтиране, 3D Технология,  Иновация

No Comments

Post A Comment