Метални части за Ауди изработени чрез 3D Принтиране.

Метални части за Ауди изработени чрез 3D Принтиране.

Немската компания за израбтока на метални 3D Принтирани части SLM Solutions е започнала съвместна работа с автомобилния гигант Ауди, с цел изработка на прототипни и резервни части за автомобили. Компоненти, като водния адаптер на рядко използваният двигател на Ауди W12 се изработват посредством 3D Принтиране.

Компанията SLM Solutions, която е един от основните доставчици на услуги в сферата на металното 3D Принтиране изглежда е оставила сделката GE  в миналото. По настоящем компанията продължава да работи с редица сериозни клиенти, като изработва метални 3D Принтирани части за тях.

Един от тези клиенти е немският автомобилен гигант Ауди, който използва услугите за 3D Принтиране за направа на прототипи и резервни яасти за своите автомобили.

Относно оборудването, с което разполага компанията, основните им машини са 3D Принтерите SLM 280, който са професионални машини специализирани в изработката на подобен вид компоненти.

slm-solutions

‘‘Нововъведената възможност за свободен избор при изработката на метални компоненти е доста интересна‘‘, смята Харалд Еибиш от Ауди. Компоненти, които са нужни с цел прототипи или при единични бройки са доста по-уместни за направа с тази технология, от колкото посредством конвенционалните методи.

А качеството на тези 3D Принтирани части? ‘‘Съпоставимо е с качеството на детайли, които се изработват посредством конвенционалните методи‘‘, твърди Еибиш.

3D Принтираните автомобилни компоненти притежават и други предимства. Тъй като характеристиките на материалите, от които са изработени са неограничени, това позволява направата на сложни части, като бутала. Още повече, имайки в предвид, че детайлите се изработват слой по-слой, това дава възможност да се влияе на структурата им, а по-този начин да се изменят механичните свойства на детайлите по желани начини.

slm-audi-w12-engine-2

‘‘ Според едно правило, един детайл е годен за изработка посредством технологиите за 3D Печат, когато е малък, сложен и не много скъп за правене‘‘, добавя Доктор Рубен Хайд от Ауди. ‘‘процесът на бързо прототипиране ни дава много свобода, като например нагласа на функционлността на даден детайл. Технологията предоставя и възможността за ограничаване на теглото‘‘.

Етикети: 3D Технология, 3D Принтиране

Източник: http://www.3ders.org/articles/20180221-slm-solutions-3d-printing-rare-parts-for-audi-w12-engine.html

No Comments

Post A Comment