Lamborghini ускоряват работния си процес чрез 3D Принтиране

Lamborghini ускоряват работния си процес чрез 3D Принтиране

Готови за пътя съзтезателни части

Компанията Lamborghini се справя с направата на тези части, като ги 3D Принтира, използвайки технологията за 3D Принтиране за целия цикъл на производство, от прототипи , до финални части.По настоящем Lamborghini се притежава от Audi, част от Volkswagen Group.За да задържат своя имидж и ценности, от компанията залагат все повече на иновационните технологии.

Фабио Серазанети от техническия департамент на Lamborghini твърди, че инжинерният екип пъво е проучил FDM технологията и Fortus 3D Production Systems с цел покриване на изискванията за устойчивост на детайлите, до толкова, че да са достатъчно устойчиви на високи скорости и да покриват нуждите от създаване на сложни геометрични структури за малкък период от време.

Серзанети добавя, че 3D Принтирането покрива изискванията за направа на високо производствени естетични части, като профили и въздушни проводници.‘‘В света на автомобилните състезания, възможността за бързата направа на трайни части и компоненти за малко време предоставя огромно предимство‘‘.

Отвъд пистата, 3D Принтирането също ускорява приложението на бързи прототипи, като намалява цените и подобрява ефективността на работния процес.Използването на 3D Принтери за компанията започва от 2007 година.

3D_Printeri

Fortus 400mc 3D, произвежда части който включват нолдери – аеродинамичнен профил, който се поставя под бронята на автомобила.

Както Серзанети обеснява, използването на тези FDM машини бързо донася доста важни изгоди.‘‘Днес имаме по-голям контрол върху проектите си, оптимизирали сме времето за производство и сме намалили цените на за направата им‘‘.

Широкообхватно предназначение на материалите

Серзанети и неговият екип използват 3D Принтирането главно за производството на мащабни модели и сложни функционално-прототипни части, за проверка на дизайна и пригодността на формата на детайлите.Те включват гама от различни външни части- от разделителни буфери,решетки, естетически рамки и тези в двигателния отсег- до различни интериорни части, като панели на вратите, седалки и волани, заедно с аеродинамични компоненти, като конвейери и нагреватели на въздуха.FDM Технологията елиминира допълнителната обработка, като по този начин поддържа ниски цени подпомага налагането на ноши дизайни, без задръжки за производство.

Lamborghini_elbow_part

 Подкрепящ лакътен панел за врата паправен чрез 3D Принтиране.

В рамките на тези приложения изборът на материали се мени в зависимост от изискванията за температура и нивото на натиск, на което е подложен моделът по-време на сглобяване и тестването му.

‘‘Ние гледаме да използваме материали, които наподобяват финалния продукт‘‘, обеснява Серзанети.Например, Lamborghini използва разтвора ULTEM 9085 за решетката, тъй като частта ще бъде подложена на големи температурни амплитуди.Серзанети твърди, че ULTEM материалът помага за осъществчването на бързи поръчки възложени от Изследователския Център на Lamborghini.‘‘Помага ни да се справим с кратките срокове бързо и ефикасно, когато сме притиснати от времето и нямаме друга опция‘‘.

engine_3D_Printed_conduct

3D Принтиран въздуховод за двигател, с използването на Ultem 9085 разтвор.

Той добавя, че компанията също използва RC-ABS, тъй като материалът може да се използва отлично за направата на итериорни части, благодарение на изключителния му финален вид.

Серзанети и екипът му обикновенно тестват функционално-прототипните части върху статично умалени модели на автомобили, както и прикачват 3D Принтирани части на разработвани прототипни версии на предстоящи проекти.В последствие тези коли преминават през по-интензивно натоварване на пистата или на пътя, за да изложат по-реалистични представи за поведението на някои части по-време на фазата на развитие.

Улесняването на пътя напред

С възможността за драматично подобряване на ефективността на цените и производството в сферата за бързо производство на Lamborghini, Серзанети казва, че процеса за 3D Принтиране е улеснил живота на него и екипът му.

Източник:http://www.stratasys.com/resources/case-studies/automotive/lamborghini-production-parts

Етикети: 3D Принтиране,  FDM 

No Comments

Post A Comment