Иновативни сензори посредством 3D Принтиране

Иновативни сензори посредством 3D Принтиране

Ново откритие от компанията Virginia Tech се очертава да промени начина по-който проектираме сензори и генератори с ниска мощност.

3d printed gadjet

Екип, съпровождан от професор Женг успява да създаде уникални структури, с помощта на технологиите 3D Принтиране, които имат способността да генерират енергия при сблъсък.

Хуачен Чуй, студент от екипът на Женг и един от авторите на проекта обеснява в свой доклад по-проекта. ‘‘ Обичайно, ако искаш да наблюдаваш вътрешната здравина на определена структура, ще се нуждаеш от множество индивидуални сензори разположени по-цялата структура‘‘, ‘‘ Докато тук самата структура играе ролята на такъв сензор, може сама да наблюдава себе си‘‘.

Генериране на електричество с помощта на керамика и кристали

Пиезоелектричеството представлява електрически заряд, който се проявява при определени керамични или кристализирани материали, когато се приложи напрежение или удар. Пример за използване на подобен вид материали са кварцовите часовници.

При такъв часовник малък електрически заряд се пуска от батерията към кварцов кристал. Това допринася за странична реакция, карайки кристала да вибрира, като вибрацията задвижва механизма, чрез който се задвижват стрелките.

3dd

Програмируеми материали

Поради сложността на намиране и поддържане на пиезоелектрически материали екипът на професор Чуй успява да изобрети специализиран материал с консистенция на нанокристали и UV чувствителен гел.

Чрез множество експерименти и благодарение на технологиите за 3D Принтиране, те успяват да оптимизират материалите и да достигнат до желания резултат.

След като вече е приложимо 3D Принтиране на различни структури, учените имат възможността да използват технологията за реални приложения в ежедневието. Например за принтиране на специализирани структури – наподобяващи маруля, които ще бъдат прикрепени към аксесоари, като пръстени, гердани и други. Като основната им цел ще е да се следят здравните показатели на хората, които ги носят.

Източник: https://3dprintingindustry.com/news/virginia-tech-3d-prints-devices-that-generate-electricity-from-impact-147538/

Етикети: 3D Принтиране, 3D Иновации, Нови Технологии 

No Comments

Post A Comment