Иновативни идеи в медицината с помощта на метално 3D Принтиране

Иновативни идеи в медицината с помощта на метално 3D Принтиране

Учени от университета Leibniz в Хановер, са използвали метално 3D Принтиране, за да създатат специален уред за пробиване на кости, който ще разполага с вътрешно охлаждане.

Институтът за инжинерно производство и машинни части (IFW) в Leibniz, нагърбва немската компания Toolcraft с изработката на устройството. Чрез добавянето на вътрешна охлаждаща система, пораженията по-тъкантта би трябвало да бъдат ограничени до минимум.

3D_technologiq

Периодично пробиване на костите

Обикновенно, пробиването на костите се извършва с накъсване, тъй като температурата по-време на операция, може да достигне 48 градуса. Чрез периодичното пробиване лекарите се стремят да запазят температурата на свредела ниска, въпреки това процедурата отново може да нанесе повреди по кожата на пациента. Външното охлаждане не е възможно, поради възможното взаимодействие с раната, затова за да се избегне това екипът на Leibniz се зае с изработката на вътрешна система за охлаждане.

От IFW се обръщат към Toolcraft, които използват машините на Concept Laser за да изработят иновативен свредел със същите пропорции като обикновенния. С разликата, че тази машина е успяла да създаде сложни вътрешни канали.

Костният свредел разполага с 1.2 мм охладителни канали за преминаване на охлаждащата течност (син) и да премахне термалната енергия (червен). Иновативния дигитален дизайн е разработен от немската инжинерна фирма Schmidt Wft използвайки CAD софтуер и симулационни програми. Създавайки това прототипно устройство, Toolcraft го изпращат на IFW за тестване, използвайки водата като охладител, от фирмата разбрали, че свредела е понижил температурата си нан нагряване до 70%.

3D_принтиран_свредел

3D Принтирана прецизност

Металното 3D Принтиране, се използва все по-често в медицинската индустрия, поради способността му да създава сложни, медицински устройства със подобрена функционалност.    

Concept Laser също взимат участие в скорошен проект за редизайн на древен процес за зашиване. Британската компания Sutrue, разработва нов метод за зашиване на пациенти с прецизните си машини за метално 3D Принтиране. И докато металното 3D Принтиране позволява нови възможности в производството на импланти, това може да остане в миналото, като се има впредвид напредъка на 3D Принтирането на синтетични кости.

Източник:https://3dprintingindustry.com/news/metal-3d-printing-enables-bone-drill-intricate-cooling-system-117340/

Етикети: 3D Принтиране,  3D Машини,

No Comments

Post A Comment