Иновативен проект за 3D Принтиран стетоскоп

Иновативен проект за 3D Принтиран стетоскоп

 По време на пътуването на прочутият доктор Тарек Лубани до Газа с цел медицинска помощ в региона, той разбира, че стетоскопите са в недостиг в региона. След известно време, Лубани забелязва, че стетоскоп-играчка работи с точността на оригиналния. Това подтиква него и екип от учени в калифорнииския университет да разработят пластмасов 3D Принтиран стетоскоп, който може да бъде изработен навсякъде с помощта на 3D Принтер.

3d printed stetoscope 2

Познат още, като моделът ‘‘Гила‘‘, този 3D Принтиран стетоскоп се състои от няколко компонента, изработени от пластмаса ABS, в комбинация с евтини гумени маркучи, които се използват най-често в машини на Coca-Cola. Устройството може да бъде изработено в рамките на 3 часа, а цената му за изработка е едва 3 долара – като се има в предвид, че е нужен и достъп до 3D Принтер.

След преминаване на клинични тестове, стетоскопът на доктор Лубани доказано има същите свойства и качество като тези от по-високия клас.

Екипът е качил безплатен 3D Модел на продукта с надеждата доктори от конфликтни зони, където няма голяма финансова и материална възможност, да имат лесен достъп до него и при необходимост да го изработват за себе си и своите колеги.

Loubani

‘‘Необходимостта от устойства, като този 3D Принитран стетоскоп се увеличава, докато такава за други ресурси намалява‘‘, твърди Лубани. ‘‘В Лондон, ако някой бъде наранен – прострелян, аз мога да използвам специализиран ултразвуков апарат, за да разгледам вътрешността и да разбера дали има сформирани опасни въздушни балони. В Газа ултразвуковите апарати не са налични или са в ограничени количества, поради тази причина уреди, като стетоскопа се превръщат в основни приспособления”.

Източник: https://newatlas.com/glia-model-3d-printed-stethoscope/53811/

Етикети: 3D Принтиране, 3D Технологии, Иновации в 3D Принтирането

No Comments

Post A Comment