Иновативен 3D Принтиран гумен робот

Иновативен 3D Принтиран гумен робот

На видеото може да се види иновативен 3D Принтиран робот, който е изработен от специален 3D Материал наподобяващ гел.

Чрез уникалните си свойства и гъвкавост, този иновативен 3D Принтиран гел демонстрира възможностите на гъвкавата роботика и гледа с оптимизъм към  бъдещето на медицинското оборудване.

Image result for рутгерс 3д софт робот

Живот като на октопод

Уникалният 3D Принтирани гел на изследователския център Рутгерс е материал, който е разработен с насоченост към сферата на гъвкавата роботика. Целта му е промяна в начина на производство на продукти, най-вече в микро размери.

Обектите изработени на базата на този 3D Принтиран гумен робот са разработени, така че да се държат като живи организми в естествена среда. Например вместо да се използват метални елементи, един такъв 3D Принтирн робот се движи посредством електрически импулси. Както се подразбира от свойствата на материала, меките роботи са изградени от гъвкави материали, които наподобяват биологични тъкани.

‘‘Нашият Нашият 3D Принтиран умен гел има огромен потенциал в биомедицинското инжинерство, тъй като наподобява тъканите в човешкото тяло, които също съдържат голямо количество вода и са меки‘‘, обеснява главният асистент професор Холън Ли, автор на изследването.

‘‘Материалът може да се използва в най-различни подводни проекти, като устройства, които мимикират подводни организми, като октопода например‘‘.

Огъване , оформяне…

В Рутгерс 3D Принтираният материал, който представлява хидрогел, изграден на 70% от вода е бил подложен на четири различни теста, включващи и излагане на UV светлина.

В единия опит учените показват как електрическите импулси могат да контролират ръка, изработена от този материал, която повдига и пуска червено мънисто – като след това възобновява първоначалната си структура.

В друг опит, форми наподобяващи четка се използват за придвижването на малък оранжев диск.

Източник: https://3dprintingindustry.com/news/3d-printed-soft-robot-walks-water-straight-heart-rutgers-research-133524/

Етикети: 3D Принтиране, 3D Модел, 3D Технологии

No Comments

Post A Comment