Гигантът BMW надхвърли един милион 3D Принтирани компоненти

Гигантът BMW надхвърли един милион 3D Принтирани компоненти

Немският гигант в автомобилостроенето BMW използва технологиите за 3D Принтиране вече над 25 години, като през последното десетилетие е произвел над един милион 3D Принтирани компоненти. Само през тази година от компанията очакват да изработят над 200 000 3D Принтирани компоненти, което е скок с цели 42 % в сравнение с предходната година. А те едва сега започват. Компанията се стреми да не губи агресивността си в сектора, имайки в предвид ускореното развитие на 3D Технологиите през последните години.

image 1

‘‘ Употребата на компоненти изработени посредством технологиите за Бързо Прототипиране се увеличава, най-вече към този момент‘‘, твърди Др. Йенс Ертел, директор на центъра по Бързо Прототипиране на BMW. ’’ Стремим се да следваме развитието на 3D Технологиите и да сме в крак с него, като за целта си сътрудничим с водещи фирми в областта. През това време проучваме за най-новите и иновативни системи за работа в тази област‘‘.

Наскоро бе 3D Принитиран и едномилионният компонент за BMW I8, който представлява релса за прозорец. Дизайна и изработката му отнемат около 5 дни и той бързо намира приложение. Чрез него прозорците на I8 функционират безпроблемнно. Технологията, която са използвали за направата му е на HP и се нарича Multi Jet Fusion, като това е първото и приложение в този сектор. Една професионална машина работеща с тази технология е способна да изработи до 100 подобни компонента в рамките на 24 часа. Като допълнение от BMW използват и 3D Технологията Лазерно Синтероване ( SLS ), както и други 3D Технологии за изработка на метални части.

image 2

От компанията започват да разчитат на 3D Технологиите за направата и на метални части още през 2010, за производство на малки серии от комплицирани метални компоненти. През 2012 година се използва лазерно Синтероване за производството на компоненти за Rolls-Royce Phantom. Въпреки, че много компании в автомобилния сектор използват 3D Технологиите, BMW е една от първите, които налага функционални 3D Принтирани части в своите автомобили.

Компанията има големи планове за използване на тези технологии в бъдеще. От скоро предлагат и опция за персонализиране на компоненти за новите модели на BMW Mini, по-голямата част от които 3D Принтирани.

Източник:https://3dprint.com/230237/bmw-surpasses-one-million-3d-printed-automotive-components/

Етикети: 3D Принтирани, Иновации, 3D Дизайн

No Comments

Post A Comment