Ferrari използват 3D Принтиране за новия двигател за Формула 1

Ferrari използват 3D Принтиране за новия двигател за Формула 1

Отборът на Ferrari във Формула 1 забързва приготовленията за сезон 2017 , като използва технология за 3D Принтиране за изработването на бутала за новия им двигател.За направата на новия дизайн на двигател от Ferrari си сътрудничат с италианската компания Magneti Marelli. Magneti Marelli са фирма която е фокусирана върху ‘’ дизайн и производство на хай-тек системи и компоненти за автомобилния сектор.

И преди сме виждали как 3D Принтиране е било използвано във Формула 1 в интервю с Robert Fernley от Force India . Fernley обяснява как отборите във Формула 1 използват 3D Принтиране като прототипиращо средство. Въпреки това технологията навлиза от прототипиране в продукция , най-вече с добавящо производство на функционални метални части като това бутало.

В края на Формула 1 сезон 2016 ние преразгледахме употребата на 3D Принтиращата технология и визуализирахме престоящите промени на коли за таз годишния Формула 1 сезон.Подготвяйки се за тази година , от McLaren наскоро подписаха четири годишен договор с компанията за 3D Принтиране Stratasys . Производителят на 3D Принтери ще бъде официален снабдител за нуждите на McLaren в сферата на 3D Принтирането.

3D_printiran_spirachen_pedal

EOS F1 Спирачен педал с кух дизайн , направен от EOS Стомана Ti64 при Formnext 2016.Снимка от Michael Petch.

Двигателят на Ferrari за 2017

Двигателят , който ще използва това бутало се очаква да бъде готов за изложението на Ferrari в края на месец Февруари.Новите промени в двигателя наложени от Ferrari за настоящия сезон ще доведат до увеличаване на напрежението върху двигателя , като по този начин ще се тества всеки един компонент. Колите от Формула 1 тази година ще изпитат повишени налягания и по-високи температури , следвайки употребата на новата турбулентна jet ignition технология.

За да се справят по добре с тези изисквания от Ferrari се обръщат към технологията за 3D Принтиране , за да създадат ново по-устойчиво бутало направено от стоманена сплав.Традиционните методи използват по-лекия материал алуминий , но при алуминият шансът за провал е по-голям , когато е изложен на по-висока температура и стрес.Въпреки че е по-тежка , стоманената сплав ще допринесе за по-голяма издържливост. Технологията за 3D Принтиране може да се използва успоредно с оптимизация на формата за създаването на компоненти в материали като стомана , със същите или по-добри характеристики на здравина , но с по-малко материал. Това означава че компонента може да има съпоставимо тегло.

От отбора са разбираемо предпазливи относно спецификите на дизайна , но се надяват 3D Принтирането да ги изтласка на по-предна позиция на финала през 2017г.Отборът завърши трети по време на конструкторния шампионат миналата година , след което техния шофьор Себастиан Фетел изрази притесненията си относно пулосезона в надпреварата казвайки , ‘‘не сме толкова конкурентни , колкото би трябвало , но знаем какво да направим по въпроса.’’

Говорейки за сезон 2017 на Формула 1 Фетел казва , ’’това е различен проект и колите ще бъдат доста по-различни , но все още има неща които ще разберем тази година и ще ни помогнат за усъвършенстване през следващата.’’

butalo_za_f1

Стандартно Формула 1 бутало от 2010г.Снимка от Matthieu Lambert/Auto123.

 

Как добавящото производство помага на развитието

Използвайки технологията за 3D Принтиране означава , че от Ferrari са могли да разработят това бутало бързо и ефективно , подобрявайки дизайна и приспособявайки се в зависимост от данните за ефективността. 3D Принтирането позволява създаването на сложни геометрични структури , които допринасят за по-голяма издържливост , като същевременно намаляват теглото.Това не би било възможно ако се използват традиционни техники за производство , като например леене.

Когато Формула 1 сезонът започне в Melbourne, Australia на 26-ти Март , 3D Принтирането ще бъде подложено на тест , дотолкова колкото и самия Фетел.

Източник : https://3dprintingindustry.com/

Етикети : 3D Принтиране ; Технология ;  Приложения

No Comments

Post A Comment