Древногръцки артефакти оживяват благодарение на 3D печат

Древногръцки артефакти оживяват благодарение на 3D печат

Ценители ли сте на изкуството? Ако да, то тази новина ще ви зарадва, защото обявява началото на цяла нова ера, в която античният свят се преплита с модерната вселена на 3D печатa.

Тази нова епоха е резултат от партньорската работа на две напредничави компании. Още през 2014 г. Threeding.com обяви, че ще работи заедно с Artec 3D и ще използва технологията им за 3D сканиране. Днес, когато това партньорство вече е факт, са налице и дигиталните копия на стотици гръцки артефакти. Те са достъпни в електронния магазин на Threeding.com под формата на файлове за триизмерен печат. В уебсайта клиентите могат да открият всичко от Древна Гърция, което искат да принтират – от главата на Зевс до тази на богинята Хигия.

Артефакти за сканиране

За да бъдат създадени артефактите, готови за 3D печат, съвместно с екипа на Threeding работи и художникът от ZN ART Красимир Тодоров. Заедно те сканират и реставрират обекти, използвайки софтуер от Artec Studio, както и два модела скенери – Spider и Eva. След успешното дигитализиране на артикулите, започва и продажбата им на партиди в Threeding. Първата колекция включва скулптури като Венера Милоска, която може да бъде изтеглена като годен за печат файл срещу заплащане или директно да бъде поръчана като принтиран 3D обект.

От Threeding поясняват, че артикулът може да бъде направен по заявка от подобен на хартия материал с високо качество, създаден чрез оригинална новаторска технология на ZN ART. Въпреки че до момента не е дадена детайлна информация относно метода, Красимир Тодоров обещава да създаде портал, където такава ще може да бъде открита. Той отбелязва, че порталът на ZN ART ще позволи получаването на Z ZN ART пространствени модели (пъзели). Това е нова опция за системно пространствено обучение и моделиране, в което всеки може да бъде автор. За разлика от готовия триизмерно принтиран модел, ZN ART разполага с конструктивна система със съдържание, което позволява хармоничен творчески процес.

Артефакти за сканиране

По думите на Цвета-Мария Парталева, съосновател на Threeding, създаването на колекцията от триизмерни, годни за принтиране модели на древногръцки артефакти е истински значимо събитие за компанията. Тя споделя, че въпреки изключителните произведения от древността, придобити в други музейни проекти, новите реликви са от огромно значение за историята. Именно това според нея ще превърне Threeding в желан партньор на всички музеи и колекционери.

Предвид бързото разрастване на колекцията е лесно да се съгласим с последното твърдение. Остава единствено да следим разнообразието от древни артикули в сайта и да си стискаме палци този, който желаем, скоро да бъде готов за 3D печат.

 

Етикети: 3D Принтиране;  Приложения ;  Материали3D сканиране

No Comments

Post A Comment