Airbus A320 с компоненти израбоени чрез технологиите за 3D Печат

Airbus A320 с компоненти израбоени чрез технологиите за 3D Печат

Европейският авиационен гигант Airbus от доста време се опитва да наложи технологиите за 3D Печат в производството на компоненти за своите машини. Като се говори за Бързо Прототипиране, повече от 1000 крайни части пластмасови и метални компоненти са използвани на различни самолети, включително А350 и А320 още от 2015 година насам. Наскоро компанията направи нов пробив с оповестяването на първия компонент, изработен посредством технологиите за 3D Печат, който ще бъде видим за пътниците. Той представлява 3D Принтиран разделителен панел.

panel_airbus_3d_printed

Такъв тип панели най-често се използва при подновяване на вътрешния дизайн на определен самолет. Когато се правят подобни дизайнерски промени често остават празни пространства, които трябва да бъдат запълнени с нещо, тук се появяват тези панели. Панелът от снимката ще бъде използван за запълване на празнина в края на реда до багажните отделения.

Пътниците, които се возят на Airbus ще могат да видят и докоснат тези 3D Принтирани компоненти, за разлика от други части изработени посредством тези технологии, които досега не са били видими. Причината за това е стрикната политика на компанията относно дизайна на пасажерските кабини. Начина по-който изглежда една кабина може да не изглежда като съществен проблем, като повреда в двигателите, но въпреки това средата в която се намират пътниците може да окаже огромно влияние относно комфорта им, в това число и чувството им за безопасност. Части изработени посредством технологиите за 3D Печат може често да имат вид на по-нискокачествени компоненти отколкото са, а от компанията искат да избегнат тази презумция.

panel_3d_printed2

Дизайнът на панела е доста по-сложен от предходни такива, благодарение на възможностите предоставени от технологиите за Бързо Прототипиране. Използвана е иновативна структура, която позволява намаляне на теглото на всеки панел с 15 %. Тази структура би отнела значително по-дълъг период от време за изработка с конвенционални методи, като изработване на матрици и би била по-скъпа, поради необходимостта от ограничен брой детайли.  Този вид изработка на геометрично-сложни детайли в малки количества и възможността за бързи корекции са ключови за успеха и налагането на 3D Технологиите. След изработката им разделителите са оцветени, като освен материала и боята издържа на високи температури, което е наложително поради обективни причини.

panel_3d_technology-3

Източник:http://www.3ders.org/articles/20180412-airbus-installs-first-visible-3d-printed-part-in-finnair-a320-passenger-cabin.html

Етикети: 3D Печат, 3D Иновации, Бързо Прототипиране

No Comments

Post A Comment