Защо Австралия се страхува от 3D принтиране

Защо Австралия се страхува от 3D принтиране

Статия, публикувана в Melbourne’s Herald Sun възобнови паниката, която съпровожда 3D принтирането в Австралия. Заглавието „Престъпници могат да използват 3D принтерите за направата на бомби и оръжия” е част от поредица на новинарския сайт Future Melbourne, която се фокусира към безопасността на града пред лицето на развиващите се технологии. От Herald продължават нататък, посочвайки възможността 3D принтиране да бъде използвано за изработка на високорискови предмети като наркотици/лекарства, оръжия и бомби.

Сайтът цитира федералния заместник-комисар на австралийската полицията Рамзи Джабур, който казва: „3D принтиране може да бъде използвано за произвеждането на всичко – от чанти и обувки до наркотици и уранови центрофуги.” В продължение добавя, че „престъпниците ще могат да манипулират физически обекти и потенциално да редактират ДНК.”

3D-printirana-kutiq-za-medikamenti

3D принтирана кутийка за лекарства от Татяна Булгакоф, снимка от: MyMiniFactory

Някои от предложените решения пред потенциалната заплаха са „да се спрат определени видови технологии и оборудване, които се експортират от страни с ядрени възможности” или „да се въведат ограничения за експорт на определени видове 3D принтери”, но това би било безсмислено, тъй като проблемът не са 3D принтерите сами по себе си, а по-скоро хората, които биха ги използвали злонамерено. Същевременно има още много достъпни начини за възнамеряващите да навредят.

Част от загрижеността по въпроса идва от секция в доклад за незаконни огнестрелни оръжия на Австралийската комисия по разузнаването. Докладът включва в списъците си 3D принтираните оръжия като потенциална (макар и нискорискова) заплаха за националната сигурност. Не можем да отречем, че е възможно да се създават подобни предмети чрез 3D печат. Една от най-нашумелите статии относно 3D принтиране е, разбира се, как технологията се използва, за да се правят оръжия, но въпреки това остава фактът, че 3D принтирането е много по-сложен процес от стандартния метод за производство на такива предмети, или от самото им закупуване.

 3D-skanirana-3D-Printirana-bomba

3D печат на атомна бомба, който се съхранява в the Imperial War Museum in London, UK. Изображение от: MyMiniFactory & Scan the World

Австралия вече е въвела закони, които забраняват производството и дистрибуцията на 3D принтирани оръжия и техни копия. Въпреки, че не можем да кажем, че незаконната дейност няма да се случи, потенциалните престъпници ще трябва да хвърлят значителен труд, за да доведат до край подобен проект. Той би включвал сдобиването с материали, които вече са незаконни – например оръжие, което да бъде разглобено, за да се разбере как функционира, както и да се отдели много време, финанси и проучване, за да поправяме нещо, което още не е създало проблем.

Твърденията, че 3D принтиране може да бъде използвано, за да се манипулира ДНК са още по-недостоверни, тъй като нанотехнологията, която се използва в проучванията на такъв тип процес е и винаги ще бъде сложна наука. Не е толкова лесно, колкото си мислим да натиснеш един бутон, за да произведеш и после да набедиш съседа си от отсрещната врата за своето престъпление.

 3D-model-na-DNK

3D модел на двойната нишка на ДНК от brolfes16. Изображение: thingiverse

Америка бееше обхваната от подобна паника за 3D принтирането още преди години и успя да избегне цялостната забраната на 3D принтирането. Голяма част се дължи на усилията на Public Knowledge (лобистка група от Вашингтон), която застана пред законодателите, за да обясни какво може и какво не може да не бъде направено с 3D принтирането.

Австралия е в правото си отбелязвайки съществуването на очевидните рискове, с които е свързано развитието на технологията на 3D принтиране, но директни забрани никога не са решението, когато се изправяме пред криминални лица, които по дефиниция не се притесняват да нарушават законите. По-скоро би било престъпление да възпираме 99% от хората, които искат да да принтират предмети с тази технология, които не застрашават националната сигурност.

Източник:  https://3dprintingindustry.com/

Превод: Светлина Трифонова

 Етикети: 3D Принтиране; 3D Сканиране; Приложения ;  Материали

No Comments

Post A Comment