SolidFill в Берлин – Конференцията Inside 3D Printing – part1

SolidFill в Берлин – Конференцията Inside 3D Printing – part1

Както може би вече сте разбрали, нашият екип посети конференцията за 3D Принтиране в Берлин, Германия – Inside 3D Printing – и беше единствената българска компания на изложението.  Това е една от първите ни стъпки като компания да се развиваме международно и да доставим на Вас – клиентите на SolidFill – най-актуалните технологии и новини от бързо развиващия се свят на триизмерния печат.

И наистина имаме много да Ви разкажем! Събититето се състоя в два изключително интензивни дни, през който ние имахме възможност да присъстваме на полезни лекции, да разгледаме щандовете на най-големите производители и да дискутираме наболяли теми с лидерите в индустрията. Тук ще Ви споделим как протекоха лекциите и панелните дискусии, за да разберте какви са тенденциите в света на 3D печата, а във следващата статия ще разкажем за изложението, какво видяхме и какво ново може да очаквате от нас скоро.

В две огромни зали около щандовете на изложителите се състояха лекциите и дискусиите. В центъра на почти всяка тема беше нивото на усвояване на технологията в различните потребителски и индустриални сегменти. Ето тази графика присъстваше в почти всяка презентация:

На нея ясно се вижда къде на диаграмата са различните основни приложения на триизмерния печат или, ако трябва да изплзваме по-точния технологичен термин – Аdditive Мanufacturing (АМ). Индустриалната употреба на AM вече се е превърнала в утвърден метод за работа в много сфери, докато 3D принтирането за крайния потребител е все още на върха на славата си като нещо ново и интересно, но все още с неясен успех. По-екзотичното био 3Д принтиране тепърва ще доказва приложимостта си. Сред всички лектори и професионалисти няма спор за едно – технологията на триизмерния печат е тук, за да остане и няма двоумение за нейните практически преимущества. Доказателство за това беше презентацията на Скот Мартин, който представляваше Боинг и сподели изключителния напредък на компанията след приложението на AM.

Все пак към днешна дата съществува една голяма пречка за масовото разпространение на 3D принтирането и това е цената на оборудването и материалите. В чести случаи, дори за големите компании, цените се оказват, ако не непосилни – то прекалено нерентабилни. Този факт обаче има и своите плюсове, а именно появата на фирми предлагащи услуги за 3D принтиране за други фирми. Тук ние, от SolidFill, няма как да сме по-съгласни!

Най-новото в технологична насока е появата на все по-качествени 3D принтери за метали, което отново доказва индустриалното приложение и потенциал на AM. Едни от най-големите производители, които изнесоха лекции и имаха щандове на изложението са LayerWise; Concept Laser; EOS; SLM.

Може би една от най-интересните и поучителни лекции бе тази на Ян Зеерт от университетската лаборатория в Дуисбург-Есен – RTC (Rapid Technology Center), който разказа какво е нужно за една успешна интеграция на технологоята 3D принтиране в бизнес средата. А именно отворенността на ръководителите към новите технологии и стремежът за постигане на по-високи резултати чрез технологично модернизиране на материалната база. Според нас това е нещото, което все още липсва на българския производител и промошленост и тук може да помогнем ние, екипът на SolidFill, за да може всеки един от нас да се възползва от огромния потенциал на 3D Принтирането.

                       

Очаквайте скоро и втората част на нашата статия за посещението ни в Берлин и конференциятаInside 3D Printing.

Етикети: 3D Принтиране; Технология; Приложения

No Comments

Post A Comment