SLS 3D принтиране за по-високо качество на звука

SLS 3D принтиране за по-високо качество на звука

AudioQuest са първата компания,  която внедрява 3D принтиране в масовото производство на слушалки. С проекта си „NightHawk” печелят награди в CES 2015 Innovation Awards Honoree и Eco-Design & Sustainable Technologies.

NightHawk представляват високо качествени слушалки тип диадема и един от най-големите проблеми за такива слушалки са звуците които излизат от задната страна на говорителя. Те се отразяват в корпуса на слушалките, с което създават шум и влошават качеството на звука.  Голямата иновация тук са дифюзорите, които имат задачата да разспръскват шума извън слушалките.

1Вдъхновението за тях идва от структурата на крилата на пеперуда, които са така устроени, че разпръскват светлината. Тъй като светлината и звука имат някои общи поведения ( звука е вибрации, а светлината е вибрации и частици), AudioQuest създават на тази база супер иновативните дифюзори, които освен това, са и с много интересна форма на решетката и са основна част от дизайна на самите слушалки.

Такива детайли са невъзможни за производство с традиционните технологии. А ето, че именно върху този детайл се развива целият продукт. Според  Скайлър Грей ( дизайнера на NightHawk ) : „Още от самото начало заложихме дифюзорите да бъдат произвеждани чрез 3D принтиране“.  Той казва още: „Преди пет години тези слушалки не биха били възможни за производство. Като дизайнер, да имаш на разположение такава технология е доста освобождаващо чувство, защото нямаш почти никакви ограничения във възможностие си“.

Дифюзорите са принтирани чрез SLS технологията, от техен собствен материал, подобен на Naylon. Теглото им е само 0,9 гр/см3, което спомага изключително за лекото усещане на слушалките. Чрез SLS (Лазерно Синтероване) технологията също се избягват и допълнителните обработки по повърхностите.

Според AudioQuest, 3D принтирането не се ограничава само до прототипиране на продуктите, но е съвсем приложимо и за масовите производства.

12

Автор: Ростислав Славов

 Етикети: 3D Принтиране;  Концептуална разработка ;  Лазерно Синтероване

No Comments

Post A Comment