Реактивна раница с помощта на 3D принтер

Реактивна раница с помощта на 3D принтер

Искали ли сте да летите като деца? Аз да, при това с помощта на всевъзможни щури изобретения, продиктувани от някогашните анимационни филмчета. За щастие, прозорците у дома винаги са били съобразително затворени. Кой е предполагал, че няколко десетилетия по-късно някогашните детски мечти ще се превърнат в реалност с помощта на 3D Принтер? Точно така, реактивните раници, известни и у нас като Jet Packs, набират популярност и може би в бъдеще ще бъдат достъпни за масово ползване. Поне така изглежда от последната новина около футуристичното изобретение.

Реактивнта Раница в действие

С помощта на разработчиците от Airwolf 3D и техния принтер AXIOM компанията JetPack Aviation e проектиралa истинска реактивна раница – лека, компактна и удобна за носене. Модел JB-9 JetPack дебютира в Ню Йорк през ноември, 2015 г., а следващият модел JB-10 беше създаден много по-бързо и ефективно с помощта на триизмерния печат. Безспорно първият прототип e повече от впечатляващ, но новата реактивна раница обещава да бъде още по-мощна.  Тя ще даде на пилота възможност да се издигне на близо 3048 метра височина със скорост, надвишаваща 100 м/час, и продължителност на полета около 10 минути.

3D Принтиран детайл, част от Реактиваната Раница

По думите на самите разработчици, триизмерното принтиране е основна част от процеса по създаване на модел JB-10. Най-голямата трудност пред екипа била необходимостта раницата да е лека, стабилна, лесна за управление и с три летателни оси. Поради това преди същинския тестов полет били направени множество прототипи. Главният дизайнер в проекта Нелсън Тайлър споделя, че в процеса на работа екипът е търсил по-достъпни начини за изграждане на горивния резервоар на раницата. Това ги е накарало да се обединят с Airwolf 3D и да създадат резервоара чрез триизмерния принтер AXIOM. Технологията е позволила на JetPack Aviation бързо да проектира различни прототипи на резервоара за гориво, преди да пристъпи към изготвянето на същинския инструментариум.

Голямото предимство идва от ценовата ефективност. Направата на образец на резервоара с традиционна металообработваща машина би струвала между 5 000 и 12 000 долара, докато с триизмерния принтер цената намалява до едва 400 долара. Допълнителен плюс са отличните изотермични условия за принтиране в камерата, както и слепващото вещество Wolfbite, което не позволява на прототипа от акрилонитрил-бутадиен-стирен (ABS) да се напука или деформира.

Обработка на 3D Притнираните детайли

По всичко изглежда, че в бъдеще ще можем да погледнем познатия ни свят от съвсем друг ъгъл – почти като в детските си мечти. Кой знае, може би някой ден ще се наложи да научим новите правила за движение по въздушните пътища. Дано да ги спазваме разумно.

  Етикети:  Принтиране; FDM;  Приложения ;  Материали

No Comments

Post A Comment