Приложимо ли е 3D принтиране-то на сгради – част 2

Приложимо ли е 3D принтиране-то на сгради – част 2

В предходната част Ви разказахме за техническите проучвания в сферата на 3D Принтирането и строителството. Сега ще продължим и ще се насочим към икономическата приложимост на технологията в този отрасъл – фактор, от който до най-голяма степен зависи търговското приложение.

Калифорнийския университет, Бъркли

Екип от изследователи към главната институция на Калифорнийския университет, начело с доцента по архитектура Роналд Раел, наскоро изработиха прахово-базирана, бетонна конструкция на име „Блуум”, използвайки 3D технология. Този процес включва принтирането на суха циментова пудра и напръскването й с вода, за да се втвърди в последствие. Основната полза от този метод, е че създава завършена структура, която е по-сложна и точна от създадените чрез екструдиране. Полимерите, смесени с цимент и фибри, произвеждат частички с ниско тегло, което е предпоставка за по-малко загуби и по-лек краен продукт.

Икономическа приложимост

Въпреки огромната доза проучвания, които се извършват в академичните институции по света, трансформацията на строителната индустрия чрез 3D принтирането е по-скоро разговор, който се води теоритично. Въпреки това, скорошните постижения на китайската компания Winsun предполагат, че бъдещето може би вече е тук. Според наскоро публикувана статия в The Guardian, Winsun са построили наскоро вила от 11,800 квадратни фута, използвайки персонализиран 3D принтер и суровина, приготвена от рециклиране гума, фибростъкло, стомана, цимент и свързващо вещество.

3D-printirana-vila-winsun

Намаляването на разходите чрез употребата на тази най-модерна технология е значително, в сравнение с традиционните методи на строителството, според Женг Джиан, който е генерален директор на частта от Winsun в Суджоу. Пред The Guardian той казва: „Необходими са осем човека и един месец, за да се завърши вила за 105,000 паунда. Ако използвахме традиционните строителни методи, щеше да отнеме 30 човека и три месеца. Разходите са наполовина.”

Winsun се похвалиха със споразумение с Египетското правителство за строеж на 20,000 едноетажни сгради в пустинята, използвайки широк набор от своите технологии. Проектът ще използва суровина, която главно се състои от пустинни пясъци, а конструкцията ще се направи на място. Ако този проект завърши успешно, това би било най-голямото признание за икономическа приложимост на технологията на 3D принтирането за строеж на мащабни конструкции досега.

Колкото и впечатляващи да изглеждат тези скорошни усъвършенствания, все още има ред предизвикателства пред 3D принтирането в строителния сектор. Въпреки че икономиите на разходи, за които разказват Winsun в техния вилен проект са значителни, не е ясно дали да включили цената за развиването на техния персонализиран и напълно таен 3D принтер (предполагаемо 6.6 метра висок, 10 метра широк и 150м дълъг). В последствие биха могли да се сблъскат с правни спорове в някой момент, както каза професор Хошневис от Южнокалифорнийския университет пред The Guardian, според който през 2013г. представители на Winsun са се срещнали с него и предполагаемо са плагиатствали иновацията му.

Подобно на всички нови технологии, които подриват старото, въвеждането в употреба на 3D принтиране-то при строителната индустрия ще срещне още много пречки и барикади по пътя си към масова употреба. Въпреки това, предвид броя на проучванията, които се извършват в институции по света, въпросът дали 3D принтиране-то ще стане приложима строителна технология за построяване на големи сгради, е повече въпрос на това кога ще се случи, отколкото дали ще се случи.

Източник:  http://www.3ders.org/

Превод: Светлина Трифонова

 Етикети: 3D Принтиране; 3D Сканиране; Приложения ;  Материали

No Comments

Post A Comment