Приложимо ли е 3D принтиране-то на сгради – част 1

Приложимо ли е 3D принтиране-то на сгради – част 1

Производителите използват 3D принтирането от няколко години насам, за да създават какво ли не – от автомобилни части до автомати и очила. Въпреки това, идеята да се използва тази технология за създаването на големи строителни структури, е относително нова. Както може да се забележи от проучванията споменати по-долу, наистина е възможно да се създават еднофамилни жилища, търговски структури и по-големи сгради, потенциално със същата ефективност и скорост, на които другите потребители на 3D принтирането се наслаждават по настояще.

Университетът на Южна Калифорния

Берок Хошневис е професор по индустриално и системно инженерство към Южнокалифорнийския университет и е директор на CRAFT – Център за технология за бърза автоматизация и производство. Хошневис е развил контурен крафтинг (Countour Crafting или CC), който представлява 3D процес, който освобождава бетон през прикачена дюза. Технологията има потенциала да даде възможност на строителните работници да развият рамката за еднофамилен дом от 2,500 фута за около 20 часа. 3D принтерът е поставен върху дървена основа, докато през това време се наслагват ред по ред бетонните пластове. CC-системата може да бъде  настроена още така, че да върши интериорна работа, да полага облицовка и метални тавани.

Училище по архитектура Бартлет

Група студенти в това британско училище са създали технология на  3D принтиране, която създава големи мебели, както и други структурни елементи. Учениците са използвали екструдиране и прахов печат – две вече съществуващи техники, за да създадат нова подсилена форма на екструдиране. За начало, те извличат слой по слой вече миксиран бетон от ръка на промишлен робот. След това слагат този материал над подсилен гранулиран материал. Това позволява много по-голяма резолюция на принтиране, както и по-голям избор от форми на дизайн. Целият процес отнема по-малко от десет часа, за да бъде завършен и внушава ново усещане на майсторство към архитектурния дизайн.

3D-printiran-beton

Университетът Вандербилт

През юли 2015-та, над 30 експерта по екологично инженерство се срещнаха в университета Вандербилт, за да обсъдят новопоявяващата се технология на 3D принтиране, и как биха могли да я използват, за да подобрят ефикасността в строителната индустрия. Признавайки, че десетгодишният метод на миксиране на цимент с пясък и вода, за да се създаде суспензия, е бавен, изисква много труд и е скъп, експертите от индустрията обсъдиха как да си вземат технологичен урок от следните проекти в действие:

  • Павилион 12 x 12 направен от 3D принтирани блокове с традиционни тайландски мотиви
  • Казус за къща в курорт в Бейджин, изработена с 3D принтиране
  • Строеж на шест етажна сграда с апартаменти от рециклирани бетонни материали
  • Строеж на миниатюрен циментен замък, използвайки компоненти създадени от 3D принтер

Успехът на тези проекти беше обнадеждаващ за архитектите, които използват технологията на 3D принтирането, за да създават сгради с нови форми, както и за изпълнителите, които сега имат свободата да изработват нови структури, без да зависят от външните форми. Строителните инженери, които са участвали на конференцията в Университета Вандербилт, очакват с нетърпение преминаването от смески, които са на базата на цимент към смески с по-ефикасни материали, създадени от 3D принтери.

Източник:  http://www.3ders.org/

Превод: Светлина Трифонова

 Етикети: 3D Принтиране; 3D Сканиране; Приложения ;  Материали

No Comments

Post A Comment