Първото лекарство произведено чрез 3D принтиране е на пазара

Първото лекарство произведено чрез 3D принтиране е на пазара

Aprecia Pharmaceuticals  влезе в новинарските заглавия, обявявайки получаването на одобрение от страна на FDA – Американската администрация за храни и лекарства за първото 3D принтирано фармацевтично лекарство на име Spritam. От тогава насам, има безброй 3D принтирани импланти и материали, които са били нарочени за одобрени от FDA за употреба в медицинската индустрия, но няма друго хапче, тъй като повечето 3D принтирани фармацевтични продукти са все още в проучвателна фаза.  Aprecia продължава да се движи напред, обявявайки, че Spritam е официално свободно за продажба на американския пазар.

Spirtam е предназначено специално за лекуване на редица пристъпи, включително частични епилептични припадъци, миоклонични и генерализирани тоник – клоник пристъпи. За разлика от други лечения, Spirtam е 3D принтирано и използва технологията ZipDose на Aprecia’s. Чрез технологичен процес за 3D принтиране, който е лицензиран от Zcorp, сега част от 3D Systems, Aprecia има възможността да принтира 3D партиди от формулата по начин, по който получава мигновено разтворима таблетка. Използвайки малко количество вода, Spirtam може да се приема от пациенти, които при други условия не биха могли да преглътнат хапче, като например по-възрастните пациенти. Тези таблетки са създадени, за да могат да доставят голяма доза от медикамента наведнъж.

Spritam reklama

Към момента лекарството е официално на пазара, а CEO-то на Apercia Дон Уедърхолд казва: “Spritam е създаден, за да трансформира начина, по който се приема епилептично лекарство и е първото лекарство от гама продукти, които развиваме, за да осигурим на пациентите и грижещите се за тях допълнителни опции за лечение”. Останалите продукти, споменати от Уедърхолд, ще бъдат частично осъществени заради фондов кръг от 35 милиона долара, оглавен от  Deerfield Management по-рано тази година.

Въпреки че Spritam реално разрешава само  един проблем на традиционните лекарства, то демонстрира потенциала, който 3D принтирането има за фармацевтичната индустрия като цяло. Способността за бързо разтваряне на медикамент е истинско  персонално решение за онези, които имат проблеми с преглъщането. С подобрението на технологията е възможно лекарствата да бъдат специално приспособени още повече към индивидуалните пациенти. Вместо да има една доза, която да пасва на всички пациенти, представете си, например, че има 3D принтирани хапчета, базирани на теглото на човека. Може да е просто началото, но крайната цел е достатъчно стимулираща, за да задвижи бърз процес.

Източник:  http://3dprintingindustry.com/

Превод: Светлина Трифонова

 Етикети: 3D Принтиране; Приложения ;  Материали

No Comments

Post A Comment