Палеонтологията и 3D принтирането

Палеонтологията и 3D принтирането

Палеонтологията преживява нов ренесенс благодарение на технологията 3Д принтиране. Една от принтираните части чрез тази технология е огромната глава на динозавър, показна на видеото по-долу.

Година по-късно изследователи, водени от  др. Кенет Лаковара – професор в университета Драксел, създават реплики на дори по-големи части от динозаври в действителен мащаб, използвайки триизмерно принтиране. Екпът на Лаковара е използвал истински фосили и кости като основа за принтираните части.  С помощта на инженера др. Джеймс Тангора те успяват да съживят гигантския бозайник. По този начин специалистите имат възможността да пресъздадат по-точно движението и поведението на динозаврите, както е било в действителност.

Преди тази технологична иновация единственият начин да се пресъздаде походката на изчезналите видове е било посредством компютърно генерирани 3Д симулации. Поради тази причина отговорите на въпроси, като например бягали ли са динозаврите или са се клатушкали бавно напред, оставаха несигурни. Благодарение на този протитип обаче, учените се доближават още една крачка напред към фактите.

Поради физически ограничения по-големите динозаври продължават да са проблемна област – как би могло такива огромни животни да бъдат реконструирани при положение, че няма толкова голямо място, където този експеримент да бъде проведен. За това тази част на палеонтологията все още трябва да работи с мащабирани проекти и да принтира животните в размер, с който лесно може да се борави.

Източник:http://3dprintingindustry.com/2012/06/10/dinosaurs-brought-closer-back-to-life/

Етикети: 3D Принтиране3D Сканиране; Приложения

No Comments

Post A Comment