Клиентска История – Exact Engineering

Клиентска История – Exact Engineering

Кои са Exact Engineering?

Exact Engineering са дружество основано през 1999 специалисти в проектиране, производство и монтаж на нестандартно технологично оборудване в областта на машиностроенето и екологията. Техни клиенти и партньори през дългите години  стаж са фирми от ранга на KRAFT FOODS, LIEBHERR, КЦМ АД, AMER SPORTS Bulgaria, KRAUS и в последно време SolidFill.

exact

Какъв е проектът?

Един от последните проекти на Exact Engineering е производството на специализирано оборудване за голям производител на сладкарски изделия в България. Машини от такъв тип са изключително сложни за конструкция и са съставени от много различни части и детайли, които се произвеждат чрез различни методи и изпълняват специфични функции в крайния продукт.

Какви части им трябват?

Exact Engineering имат нужда да бъдат изработени шест различни по форма и големина детайла – части от роботизирана глава, която участва в производствения процес  на сладки изделия. От всеки един от детайлите са нужни няколко бройки. Тъй като обектите ще бъдат използвани в последствие като части от оборудване за хранително-вкусовата промишленост материалът трябва да е подходящ за допир – директен и индиректен – с хранителни продукти. PET е желаният от фирмата материал на изработка. Общият брой на елементите е 30.

Стандартни методи за изработка

Традиционният и общоприет начин за изработване на такъв тип детайли е шприцване – леене чрез шприц форма. Това е процес, при който разтопен материал се инжектира под високо налягане в специален формо-образуващ инструмент наречен шприц-форма, изготвена по шаблон за определения детайл. Други алтернативи, като фрезоването например, не са подходящи за конкретната изработка.

Защо 3Д принтиране?

Въпреки че шприцването е изключително подходящо за производство на детайли в големи количества със сложна конфигурация, размери и широко приложение, то методът не е рационален вариант за създаването на малки бройки специализирани обекти. Създаването на матрица е скъпо удоволствие и се оказва рентабилно само при производство в големи количества. В допълнение, при допуснати грешки в дизайна или неочаквани промени в функционалността на детайлите, шприц формите са трудни за промяна и скъпи за производство.

С помощта на услугите на SolidFill, Exact Engineering успява да намери алтернатива на скъпото и бавно шприцване – триизмерно принтиране.

Улугите на SolidFill

Exact Engineering разполага с компютърни 3Д модели на елементите, за това не е нужна намесата на дизайнер или 3Д сканиране от страна на SolidFill, въпреки че и това е възможно. След оценка на проекта, специалистите на SolidFill преценят, че най-подходящия  метод за 3Д  принтиране е FDM (Fused Deposition Modeling). По препоръка на SolidFill към поръчката се добавя комплект от елементите принтиране с материал PLA – биоразградим полимер, с добра твърдост и издръжливост на високи температури подходящ за използване в хранително-вкусовата промишленост. Така броят на очакваните за изработка елементи става 60.

Изпълнението на поръчката

2 дни е времето необходимо за изпълнение на поръчката от начало до доставка. В този период влизат:

  • Обработка на компютърните модели от програмата на принтера
  • Настройка на  принтера за различните материали
  • Време за принтиране (на най-висока резолюция за по добър резултат)
  • Допълнителна обработка (полиране)

Резултат от използването на технологията

При сравнение с традиционния метод за изработка на тези детайли и триизмерното принтиране от SolidFill, Exact Engineering намали в пъти времето за изработка на детайлите. Преимущество, важно за всеки проект и  производител, за да може да оправдае очакванията на клиентите си ида ги задмине. В допълнение цената на елементите произведени чрез триизмерния печат е значително по-ниска. Алтернативата, която SolidFill предоставя не идва за сметка на качеството на продукта. И двата принтирани комплекта, от PLA и PET, не отстъпват по качество на обекти изработени по конвенционалните начини подходящи за тези детайли.

No Comments

Post A Comment