Индийски стартап пуска лазерно сканирани, персонализирани слушалки, изработени с 3D принтиране

Индийски стартап пуска лазерно сканирани, персонализирани слушалки, изработени с 3D принтиране

Въпреки наличието на немалко пазари, които не се възползват пълноценно от потенциала на 3D принтиране-то, вероятно най-отличаващият се сред тях, е пазарът на големи и малки слушалки за уши. През последните няколко години става все по-очевидно, че хората са склонни да заплатят по-големи суми за високо качество и добро прилягане към ушите, а 3D принтирането и 3D сканирането могат да придадат едно ново разбиране към досегашните ни представи. За наша радост, немалко стартъпи вече работят върху тази идея, включително британската компания Snugs и японския стартъп Vie Shair. Сега се появи нов претендент в Индия, където още непопулярните Tymphones организираха система, с която да сканират с 3D ушите и да ефективно да правят, чрез 3D принтиране слушалки по мярка със системата за наблюдение на вътрешното ухо (IEM или inner-ear-monitor).

3D-Printirani-slushalki-Tymphones-delux

Те са първият производител от Индия за изработване на слушалки по поръчка за вътрешното ухо и са базирани в Бангалор. Те разкриха пред индийските медии, че активно се стремят да разширят представите на меломаните от индийска страна, предоставяйки своите персонализирани решения, пасващи по мярка чрез 3D принтиране. Въпреки че 3D принтирането и 3D сканирането не пожънаха голям търговски успех в страната, продуктът им е отличен и би имал бъдеще. С техните лазерни 3D скенери (лицензирани от United Sciences, които са базирани в Атланта), те вярват, че могат да предоставят изключителни решения за меломани, професионалисти и музиканти в Индия.

И наистина изглежда сякаш техните продукти имат всичко необходимо, за да го постигнат. Съобщава се, че предоставят високо ниво на удобство, много плътно прилепване и възможността да изолират заобикалящите шумове до нива сравними с Bose QC20, например. Последната способност е благодарение на чудесното прилягане, което почти не оставя място, от което да проникнат външни източници на шум. Следователно това премахва нуждата да звукът да се усилва докрай. “Откриваме, че много хора страдат от ранен стадий на загуба на слуха, защото усилват звука толкова много, за да изолират външните шумове, че това води до загуба на слуха”, каза Еобин Джордж от Tymphones.

За похарчените пари наистина се получава процес персонализиран процес на изработка на слушалките по мярка. Въпреки че засега процесът работи само чрез покана, той разчита много на 3D сканирането. Двата скенера за домашна употреба в момента се изпращат, до която и да е необходима локация, за да бъде направен 3D модел на ушите на клиентите. След това файловете се изпращат до САЩ за 3D принтиране. След като са върнати към Индия, моделите се напасват чрез продължителен процес и се извършват всякакви персонализирани козметични промени като гравиране, например. Към момента целият процес отнема до един месец.

3D-Printirani-slushalki-Tymphones-modeli

Идеята е, че в бъдеще може целият процес да бъде преместен в Индия и да се намали производственото време до седмица, но досега не могат да намерят адекватни услуги за 3D принтиране без голяма допустима грешка. Дори така, това не прави слушалките по-малко впечатляващи. Те изглеждат чудесно и се съобщава, че 3D принтирането се прави с биосъвместими материали.

Нещо повече, те могат да бъдат персонализирани до най-малкия детайл, включително звуковия подпис на водачите, броят водачи и дори дължината на частта, която влиза в ухото. „Някои хора имат много малки ушни канали и големи външни уши. За тях, ако имат наистина големи ушни миди, може напасването отвън да е добро, но при опит за вкарване в ухото, да се причини болка”, обясни Еобин. „В такива случаи, ние намаляваме дължината им, за да ги направим много по-удобни”, добави той. Засега използват водачите Knowles, но дори те могат да бъдат леко променени, за да паснат на звуковите предпочитания на потребителя.

Източник:  http://www.3ders.org/

Превод: Светлина Трифонова

 Етикети: 3D Принтиране; 3D Сканиране; Приложения ;  Материали

No Comments

Post A Comment