FormNext във Франкфурт – конференция за 3D Принтиране (част 2)

FormNext във Франкфурт – конференция за 3D Принтиране (част 2)

В предишната статия започнахме да Ви разказваме за посещението ни на конференцията за 3D Принтиране FormNext  във Франкфурт. Там говорихме за 3D Принтерите, които работят с метали. Може да си припомните информацията тук.

Голяма конференци – големи машини. Концепцията „По по най“ се виждаше ясно и при FDM машините. Нови производители се появяват на хоризонта и то с качествени индустриални машини достайнi да влязат в конкурентна битка със Stratasys, не само по качествено но и по размери. Принтери с големи площи за работа – почти метър – отключени за всякакъв вид евтини материали, можеха да бъдат видяни на почти всеки ъгъл в халето. Въпреки претенциите си за индустриален клас те сруват само фракция от цената на подуктите на основния им конкурент. Това разбира се не ги прави евтини. Нямаше машина под 20000 Евро.

    Принтер, технология FDM, работещ с палстмасови пелети, а не с филементи   Нов модел FDM Принтер от Барселона   Принтиранa на технология FDM част

Правеше сериозно впечатление колко много настолни FDM Принтери имаха малки щандове и колко много внимание им отделяха хората. Този факт говори красноречиво че Европейските Производители не са обезкуражени от евтините FDM джажи от Азия и активно работят залагайки на качество и надеждност. Редом с тях бяха, вече по правило, малките DLP принтери за бижута, дентални приложения и слухови апарати. Новото в този клас машини, обаче идва от една малка Полска стартап компания наречена Sinterit. От известно време следим тези момчета, но за първи път видяхме тяхната лоу кост машина за лазерно синтероване – със смесени чувства сме, но все пак производството започва през Януари 2016.

Ръка за ръка с 3D принтирането обкновено върви и 3D Сканирането. Така и във Франкфурт много от щандовете бяха на производители на техника за триизмерно сканиране. Прави впечатление ,че малките по размери, но не и по възможности, 3D Скенери стават все по-точни и по-точни – прецизността на скенерите на Open Technologies, италиянската фирма, чийто щанд ни направи най-силно впечатление, достига +/- 5 µm. Идеални са за сканиране на малки обекти за дентални, медицински или бижутерски приложения. За приложения свързани с по-големи размери и текстура колегите от Artec имат два ненадминати продукта – Eva и Spider. И разбира се нямаше да е забавна конференция за 3D технологии ако нямаше фирми за сканиране и принтиране на човешки фигури. В специална зала, немците от BotSpot, сканираха хора буквално за секунди, благодарение не уникалната си система от десетки заснемащи устройства.

         Принтиранa на технология SLS архитектурен модел Вече 3D Принтираните сканирани фигури   Стаята за сканиране на BotSpot

От както настолните и по-достъпни 3D FDM Принтери станаха масови се появиха и много фирми-произовдители на филаменти/влакна за тях. Тази ниша расте с бързи темпове и се появяват нови и нови материали с различни свойства – карбонови нишки, полипрополенови, наподобяващи дърво, метал… . За пореден път това стана ясно и на изложението FormNext. Изненадани сме приятно обаче, че на това събитие имаше и редица произовдители на материали за SLS принтери. Полиамидните пудри вече стават много повече, което намаля цената им и увеличава качеството им. Полиамидът PA12 вече не е правилото за синтероване, нито пък белия-кремав цвят. Може да очаквате всички тези материали в новооткриятия онлайн магазин за 3D Принтери и консумативи на SolidFillmaketerial.com

   3D Принтиран и обработен прототип на джанта   3D Принтирани прототипи   3D Принтирани прототипи

Сред всички тези красиви, грандиозни  и интересни щандове, обсипани със машини, мостри и материали се беше схлупил и малкия, невзрачен щанд на HP – определено голямо разочарование за хората, които следят новините от индустрията и очакваха най-накрая HP да покаже обещаната машина за триизмерен печат. Не и този път – отново обаче имаше обещаващи видео клипове и презентации, на които се декламираше, че технологията Multi Jet Fusion ще революционизира и без друго революционната индустрия на материало добавните технологии.

 Етикети:3D Принтиране; Стереолитография; 3D СканиранеМатериали

No Comments

Post A Comment